Min första Gopro-film från släden!

Idag var det äntligen premiär på riktigt och oj vad rolig den är den där lilla kameran… =) Vi fick en fin dag med strålande sol, bara lätt vind, och gott fika och mys. Alla hundarna var förstås med men idag fick även Giela och Noomi sitta kopplade eftersom det var mycket folk ute i rörelse i solskenet. Vi mötte bland annat ett par skidåkare med tre lösa retrievers men de hade fin lydnad på hundarna och det var inga problem alls – trevligt! Annars blir jag alltid lite nervös när det plötsligt står en lös hund framför oss på spåret. Sambon körde skoter och vi tog med ved både på skotern och på släden för att kunna elda ordentligt!

Kaela och Rotax fick testa sina nya snygga selar. Kaela fick en likadan som Mintu har eftersom de oftast springer tillsammans.

Rotax fick en sele som har samma färger som den Nalle har. Sen har ju Silva och Rossi kvar sina gamla rosa Björkisselar så just nu är det färgglatt i spannet, men alla har selar som passar och det är ju det viktigaste.

Gopro-filmen har jag försökt redigera ihop till en film, och det visade sig vara väldigt roligt men lite klurigt… filmmaterialet räckte inte riktigt hela låten så jag lånade in några extra stillbilder från turer tidigare i år. Dock gav filmandet och fixandet helt klart mersmak och det känns lite trist att jag inte köpt denna lilla grej tidigare…nu är ju vintern snart slut! Gopro + slädkörning känns ju annars som ett vinnande koncept! Här kommer filmen – enjoy! Låten är fantastiska ”Oh Shanghai” av Frida Hyvönen, en född Västerbottning som både kan skriva låtar och sjunga!

Förutom att det är skoj, vad tycker jag då om Gopro? Jag köpte en Gopro 3 Silver edition och den är väldigt liten och smidig. Själva kameran är jättefin och filmerna blir riktigt bra, MEN jag är besviken på kvalitén i fästena som följer med samt hur dumt de är konstruerade. För det första är det jättesvårt att vrida åt fästena nog hårt även med små fingrar. Man måste nästan ha en skruvmejsel med sig för att komma åt ordentligt för annars tippar kameran omkull efter en stund… Dessutom är fästena lite dumt gjorde och möjligheterna är begränsade eftersom fästena och skruvarna tar i varandra om man vrider för mycket åt nåt håll… I slutänden kan man inte vrida speciellt mycket alls utan ska man filma rakt fram ska man nog ha ett fäste för det. Ska man filma åt sidan ska man ha ett sånt fäste osv… Men – den lilla kameran i sig älskar jag!

 

 

2 tankar på “Min första Gopro-film från släden!

 1. Hej!
  Jag hittade din blogg av misstag när jag googlade ”husky stjäl saker” och om jag blev lycklig över att hitta en blogg som drivs av någon som faktiskt bor i närheten av mig med massor av läsning för en husky fantast.
  Nu är jag dock nybörjare på huskys och våran 11 veckors valp är fantastisk på många sätt och vis (förutom då de problem jag försökte googla.. hur han stjäl allt som kommer i hans väg 😉 )

  Vad jag egentligen ville fråga var om du kan ha dina hundar lös? vill så gärna kunna ha våran hund lös även i framtiden men jag undrar om det ens är möjligt, och i så fall hur? samt om de händer att hundarna sticker? Jag tänkte när de har starka jaktinstinkter och hur du i så fall hanterar det?
  Samt om du har några enkla tips på hur man kan aktivera hundar förutom drag som kanske passar våran hund i framtiden? Han är ju alldeles för ung för att dra.

  Med vänliga hälsningar.
  Svala.

  • Hej! Kul att du blivit med husky! Valpar kan vara busiga och hitta på allt möjligt, har haft ett par tjuvar här hemma jag med men det brukar ju växa bort med tiden.

   När det gäller att ha hundarna lösa så är jag rätt sparsam med det. Främst för att jag vill vara på den säkra sidan. Ingen av mina hundar är sån att de sticker direkt de kommer lös, de flesta håller sig nära och har rätt bra inkallning, men alla kan inte hantera stora störningar och det är ju mycket jakt i många av dem. Om det är möjligt eller inte vet du egentligen först i efterhand, när du vet mer om vilka egenskaper just din hund har. En del är ju jaktidioter, men inte alla.

   En bra grundtanke är att till varje pris försöka undvika att hunden får chans att jaga för det är väldigt självbelönande. En hund som inte upptäckt tjusningen är enklare att träna. Långlina släpande efter hunden (hunden i sele) är ett bra sätt att ha kontroll. Ha hunden ”lös” i lina när den är lagom pigg/trött för att vara mottaglig och fokusera på träningen. Börjar hunden svamla eller du känner dig trött så är det bättre att koppla hunden än att den lär sig fel. Hellre bra träning i korta stunder än att det blir fel och den lär sig fel.

   Det är jätteklokt att du redan nu tänker på jaktinstinkt mm för det kan blomma ut rätt tidigt till viss del, men brukar växa ut fullt när de är 1,5-2 år gamla ungefär. I många fall fungerar det ganska bra fram tills dess till och med. Huskies har både snabbheten och styrka att kunna döda rätt många andra djur så det gäller att ta driften på allvar om man har en hund som gillar jakt.

   När det gäller annan träning än drag så är det rätt individuellt vad de gillar, men med rätt motivering brukar viltspår, rallylydnad, agility, lydnad t.ex. kunna vara populärt, så länge man inte tränar det varje dag (de flesta huskies tycker att såna aktiviteter är roligast om man gör det max 2-3 gånger i veckan, inte för ofta alltså). Shaping och konster brukar de också gilla. Shaping/klickerträning passar deras lite egensinniga natur eftersom de får vara aktiva och styra mycket själva. Lycka till med den lilla!*

   //Kicki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s