Köpa husky eller inte?


Huskyvalpar är ruskigt söta – på gott och ont!

Många människor fascineras av huskies, av deras skönhet, ursprunglighet och styrka. Tyvärr är detta en typ av hundar som även attraherar köpare som kanske inte är rätt för rasen, och om man köper en hund som inte passar inte i ens liv så slutar det  med en olycklig ägare och en olycklig hund.

Huskyn är avlad för att vara en arbetande hund. Den behöver jobba med kroppen och vill helst bo i flock med andra. Det gäller för alla huskies, utom en liten klick som man nästan får se som avvikande. Vilka det är syns förstås inte när de är 8v gamla. Köper man en husky måste man vara beredd på att få en hund med speciella behov och vilja/kunna uppfylla dem.

Även rena sällskapshuskies kan få avkomma som vill göra mer än bara slappa och promenera. Många nyblivna huskyägare har blivit riktigt besvikna när de fått hem ett energiknippe som har sönder saker, inte kan gå i koppel pga att det spritter i benen och ylar så fort människorna går ut. Det blev helt enkelt  inte drömmen om en söt och snäll Disneyhund som de tänkt sig från början.

Det finns även en mindre grupp med huskies som anpassat sig väldigt väl till sällskapslivet. Ibland handlar det om utställningsavlade Siberian huskies men det kan även poppa upp i andra kretsar. Ägare till den här typen av hundar kan ibland bedyra hur enkla och ej krävande deras hundar är, hur enkla de är att ha lösa och hur lite ”drifter” de har, ibland med slutsatsen ”det beror på vad man vänjer dem till”. Detta är förstås en sanning med väldigt stor modifikation.

Man måste då vara medveten om att de inte beskriver huskies som helhet utan en liten del hundar som egentligen är helt otypiska. Även om mycket handlar om vad man ”gör hunden till” så handlar den största delen om genetik. En hund som föds med viljan att springa och arbeta hårt kommer inte att bli en välanpassad och välmående soffpotatis bara för att den inte får lära sig att dra.

Om du tänker  dig att promenera nån timme om dagen och vill ha en mysig kompis – köp inte en huskyvalp!
Om du vill ha en tam varg att strosa omkring med – köp inte en husky!
Om du är rädd om dina grejor, din gräsmatta och inte gillar  hundhår ÖVERALLT – köp inte en husky!
Om du främst vill träna lydnad och trivs med att ha hunden lös på promenaderna – köp inte en husky!

En rätt aktiverad och nöjd husky är oftast en mycket lättsam  och skötsam hund – men en husky med överskottsenergi blir snabbt en förstörelsemaskin. Drömlivet för en husky är i 99% av fallen att få bo i en flock med andra huskies och få arbeta regelbundet med kroppen och huvudet.

Huskies som bor ihop äter oftast bättre och är mycket  enklare att ensamhetsträna. Ensamhuskies som lever promenadliv har ofta en tendens att  vara svåra i maten och svåra att lämna ensamma, vilket ofta går över om de får en  kompis. En annan stor faktor när det gäller mat är motion. En husky som inte motioneras tillräckligt äter oftast dåligt. De äter inte i förväg som andra hundar utan kan behöva trötta ut sig rejält för att bli hungriga.

Här måste man förstås även säga att alla är individer. Det finns huskies som trots sällskap och bra med motion äter dåligt, men generellt är motion och sällskap två faktorer som spelar stor roll.

Huskies älskar äventyr och hänger gärna med till fjällen på vandring eller på andra typer av strapatser. Det är robusta hundar med en fysik som klarar det mesta utan problem. För de flesta huskies finns det en aktivitet som slår allt annat – att få springa i spann ihop med andra hundar. För att hålla en husky nöjd behöver man inte köra timtals varje gång. Det kan räcka med 1-2 mil 3-4 gånger i veckan ungefär för att de ska må bra. Däremot har huskies förmågan att springa väldigt långa sträckor om de får rätt träning och de flesta som skaffar en husky gör det just för den förmågan. Att utforska omvärlden tillsammans med sitt hundspann är ett underbart äventyr.

En husky som fått vänja sig från hösten klarar sig ute i rejäl kyla utan problem. De har gärna möjligheten att vara ute i hundgård men många trivs precis lika bra inomhus. Man får inte glömma att huskies är sociala hundar som vill ha sällskap, antingen av andra hundar eller av sin ägare. Det går alltså oftast utmärt att ha husky oavsett om man bor i hus eller lägenhet, så länge man förstår hundens behov och tillgodoser dem. Hur man bor är ingen avgörande faktor även om det kan underlätta att ha tillgång till hundgårdar.

Hur fungerar då andra aktiviteter än drag ihop med huskies? Jag spårar mycket med mina hundar och det är en naturlig aktivitet som de i stort sett alltid gillar, speciellt viltspår. Lydnad, agility och liknande är ofta uppskattat men huskies behöver bra belöningar och genomtänkt träning för att inte tappa sugen.

De flesta gillar den typen av träning men i små doser och ”när de känner  för det”. Inget säkert kort för den som vill sikta på att tävla aktivt och avancera snabbt alltså. Här måste  jag lägga in en liten disclaimer och säga att det finns individuella skillnader, men generellt kan man säga att påståendena ovan stämmer på de flesta huskies som är typiska.

När det gäller jaktinstinkt så är den oftast stark, speciellt hos Siberian huskies. En stor del av dem är svåra att ha lösa på samma sätt som en ”vanlig hund” och det är viktigt att minnas att huskies har snabbhet och styrka som gör att de enkelt kan hinna ikapp och döda många andra djur. Om man absolut vill kunna ha sin hund lös bör man tänka både en och två gånger innan man skaffar en husky. Detta är till stor del individuellt och även om träning förstås spelar in till stor del är det ytterst få huskies som verkligen är pålitliga kring vilt. Det är en sak att kunna ha sin hund lös, en helt annan att kunna ha det på ett helt säkert sätt för omgivningen.

Om man nu bestämt sig för att utöka sin familj med en husky, är medveten om vad det innebär, intresserad av drag och sugen på att lära sig mer, hur hittar man sin valp? En första fråga är förstås valet mellan renras eller blandras om man inte redan gjort det. I draghundsvärlden är blandraser vanliga och har betydligt högre ”status” än i övriga hundvärlden. Mer om mina egna erfarenheter av Siberian huskies, Alaskan huskies och övriga typer finns under ”Raser”.

När man väl bestämt sig så föds det huskies i parti och minut. Både renraser och blandraser är ganska lättillgängliga, på gott och ont.

Tyvärr finns det inom huskyaveln (som  inom all avel) även oseriösa uppfödare som avlar på hundar utan att ha dragtestat dem på riktigt (att dra en pulka runt kvarteret säger ingenting om en hunds dragkapacitet) men ändå säljer dem som draghundar. Det kan förstås resultera i både duktiga och dåliga draghundar – men om man köper en hund för ett visst syfte vill man förstås inte köpa grisen i säcken?

Det finns även gott om huskies som säljs som perfekta familjehundar och även om det finns individer som fungerar utan flock och fysiskt hårt arbete så är de i minoritet. Om den lilla valpen på 8v kommer att göra det eller inte kan man inte veta säkert förrän den blivit vuxen. Många av dessa hundar hamnar tyvärr på blocket.se när de börjar bli tonåringar.

Det finns även draghundsförare som säljer valpar som avlats för drag, men där man kanske bör dra öronen åt sig av andra orsaker. Man bör inte ”sponsra” dålig hundhållning utan välja en uppfödare som är mån om sina hundar och följer gällande regler och lagar på ett vettigt sätt.

När du besöker uppfödaren (vare sig det är Siberian husky eller Alaskan husky) så bör du få träffa valparnas mamma men ofta finns även chans att träffa pappan och andra släktingar. Om hundarna bor ute (vilket är vanligast) så bör hundgården vara stor, fin och ren. Föräldrarna bör vara sociala och trevliga.

Inom vissa  delar av Alaskan husky-aveln finns den sk. ”skyggenen” som producerar skygga hundar. Dragmässigt kan sånt ha sina fördelar på vissa sätt, men innan man köper en sån hund bör man vara väl insatt i vad det innebär, inte minst för hunden själv. Vill man stödja en avel som tar fram hundar som spenderar stor del av livet med att vara ”rädda”?

Själv föredrar jag sociala föräldrar och valpar. Uppfödaren bör ha bra ”koll” på sina hundar och ge ett förtroendeingivande intryck. En seriös säljare veterinärsbesiktar valparna samt vaccinerar och chip-märker innan försäljning. Siberian huskies bör förstås vara registrerade i SKK. Han eller hon bör även kunna berätta en hel del om föräldrarna och deras mentalitet och arbetsförmåga.

Fundera över vilken typ av hund du söker – om du är i behov av en ledarhund så köp valpar från en kull där bägge föräldrarna är duktiga ledarhundar, det finns ingen orsak att chansa mer än nödvändigt. Titta på föräldrarnas (och ev. släktingars) fysik för att få en bild  av hur stora valparna kan bli och hur de kommer att vara byggda – det kan skilja rätt mycket  i storlek och grovlek på olika typer av huskies. Hittar du en bra uppfödare har du  en mentor för livet och någon som kan hjälpa dig igång med dragträning om det behovet finns. Nöj dig inte med mindre än det som känns riktigt rätt!

Många ursäkter om varför området är stökigt, hundarna skadade eller ärrade och liknande kan alltid vara ett varningstecken. Även den som har många hundar bör ha en välstädad och omskött anläggning och hela, välmående hundar. Antalet i sig är ingen ursäkt för sämre hundhållning.

Tyvärr är standarden hos slädhundsförare väldigt varierande och det förekommer att förare rutinmässigt avlivar friska hundar för att de inte fungerar i draget, låter hundarna bo i undermåliga hundkojor även om de inte är välpälsade, och att sjuka hundar avlivas istället för att få veterinärvård.

En slags sammanfattning kanske kan vara att allt elände som syns och hörs i media om draghundsfolk är sant – det finns en liten andel förare som är precis så ansvarslösa och inte alls bryr sig om hundarna. Å andra sidan finns det gott om kunniga och duktiga förare som alltid sätter hundarnas bästa först, men de skapar förstås inte lika stora rubriker. Utöver det finns förstås en stor gråskala av mer eller mindre halvseriösa förare/säljare.

För den som trots allt har ett genuint intresse för den här typen av hund, men kanske inte har möjlighet att syssla med drag finns även chansen att ta över en vuxen hund som av någon anledning inte platsar som draghund. Då har man möjlighet att veta mer om hur mycket hunden kräver som vuxen och lättare avgöra om det är en hund som passar in i ens liv eller inte.

Många hundar som omplaceras som vuxna har mest levt i hundgård och i en del fall kan det innebära behov av en hel del extra träning (rumsrenhet mm). Det kan bli ett väldigt stort projekt eller fungera ganska smärtfritt, beroende av hur hunden haft det tidigare och vad den har för mentalitet. Många gånger handlar det ju om hundar som tidigare inte ens har varit inne i ett hus. Samtidigt kan det vara enormt lärorikt och givande att ge en hund ett ”nytt liv”.

Sammanfattningsvis kan man säga att huskies är underbara hundar om de hamnar hos rätt människor. I fel händer däremot blir de snabbt en plåga både för sig själva och sin omgivning. Innan man köper en hund med så pass specielal behov bör man rannsaka sig själv både en och två gånger.

13 tankar på “Köpa husky eller inte?

  1. Hej!

    Jag och min sambo har tankar på att skaffa en husky. Och det jag läste i ditt inlägg var väldigt bra information. Jag skulle gärna vilja ha lite mer hjälp på vägen 🙂 Så hade varit väldigt snällt om du kunnat svara mig till min mail.

    Med vänlig hälsning, Emanuel Persson

  2. Hej jag är också intresserad utav husky och har tidigare (och nu) kört med bordercollie (s) som vi har lös springande här på våran bondgård men tror du huskyn ändå stannar kvar här även om vi har den lös springande?

    • Hej! Chansen att en husky håller sig på gården på det sätt som en border collie gör är nog tyvärr väldigt liten. Visst spelar träning in, men individen i sig är nog ännu viktigare. De har lusten att vandra i sig och har inte riktigt samma känsla för ”hemma” som många andra kanske. Chansen att det skulle funka är nog tyvärr pytteliten, å det säger jag inte för att vara dum utan för att det är sant, individerna som fungerar så är i väldig minoritet, men – de finns förstås! De flesta som vill kunna ha sin husky lös hemma hägnar in tomten och det är nog det säkraste sättet om man vill kunna slappna av, alternativt att hitta en vuxen hund som man vet mer om hur den fungerar.

  3. Hej, jag vill verkligen köpa huskys, men det blir lite jobbigt nu när jag ska flytta för att gå gymnasium. Så det blir nog när jag har gått ut. Men är det bäst att köpa en hund i taget eller köpa fler? Tack för svar!

    • Hej! Jag skulle nog säga att det är bäst att börja med en i taget, så att man hinner lära känna rasen och individen lite innan man börjar bygga en flock. Eftersom huskies helst har sällskap bör förstås nr 2 gärna komma inom nåt år om möjligt, det kan till och med bli så att man märker att man behöver en hund till för att få den första att ”fungera”, men jag tror personligen att det kan vara bra att börja med en i taget. Två valpar kan fungera jättebra men det kan även bli dubbelt kaos om båda visa sig ha mycket energi och vilja. Ett bra alternativ kan även vara att köpa en valp och en vuxen inkörd hund, en klok vuxen hund kan underlätta valpägandet enormt och även vara till väldigt stor hjälp när man ska köra in den lilla, i alla fall om den vuxna är van att ta kommandon och kan jobba självständigt. Lycka till med skolan så länge!

  4. Känner att jag måste inflika här. Jag har både grönlandshund, sibbe och malamute som jag hobbydrar med för framtida tävlingar.
    Jag har mina hundar lösa – utan problem. Kommer på inkallning. Javisst.
    Äter inte upp saker. Inte ens när jag var gravid och inte tränade alls med dem pga fysiska besvär.

    A-o för folk som drar med sina hundar är lydnad, sammarbete och kunskap. Jag kan gå med mina i kvarteret utan koppel och de tittar knappt på grannens 10 chihuahuor. Mina två (sibbe och malamuten) kommer från ställen där de gått som turisthundar och tävlingshundar. Båda var 3år när jag tog hem dom och har varken rört katter, fåglar eller andra djur som kaniner.

    Visst, när man har en valp så kanske man blir av med några skor och en halv soffa om det inte sköts bra. Men en husky går nog fenomenalt som agilityhund utan problem med rätt träning. Min sibbe tränar lydnad och agility med andra hundar – lös – utan problem.

    Att dra med dom är ju att föredra.
    Men dra inte alla huskies över en kant. Majoriteten av de hundarna jag har träffat (flera proffisionella draghundskennlar Dvs ingen utställningstyp) går i flock, lösa, klockrent på inkallning med sina ägare.

    En husky går fenomenalt att ha i lägenhet. Om man tränar den och underhåller den.
    Dom går perfekt att ha som agilityhund.
    Funkar perfekt som en vän att vandra med i skogen utan att dra.
    Exemplarisk vän att träna med.
    Lättlärda, lyhörda och helt helt helt fantastiska.

    Dee

  5. Hej Kicki! Vet du någon uppfödare av de ursprungliga Alaskan Husky utan inkorsningar av greyhounds, fågelhundar, vallhundar mm? Dvs äkta alaskan husky.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s