Kort om draghundsträning


Drag kan tränas på många olika sätt även på snö.
Här skidar jag med Giela, Gakkon och Rossi.

De  flesta börjar köra in sina hundar när de är 7-8 månader ungefär. Börjar man mycket senare så är risken stor att hundarna inte blir lika duktiga och jobbar lika hårt. När man börjar så kan man antingen träna hundarna separat med att dra bildäck, kedjor eller annat, eller så bara sätta in en unghund i ett mer erfaret spann och köra en kort bit i lågt tempo. Jag använder helst skidor eller cykel och kör hunden ihop med en äldre kompis.

De flesta förstår rätt snabbt vad som är meningen och många jobbar hårt och älskar det redan från första sekunden. Om man använder däck eller tyngder är det viktigt att man har en väl anpassad sele och ser till att tyngden inte trycker på hundens bakdel. Det går även bra att använda sig själv som tyngd med hjälp av midjebälte.

Andra hundar kan ta lite mer tid på sig. För en unghund är det inte tyngden som är farlig, utan för hög fart. Hög fart kan knäcka en unghund och såna ”skador” är svåra att reparera. Alaskan huskiesär ofta ”tåligare” vid inkörning än Siberian huskies som kan  kräva lite längre tid, noggrannare planering samt färre missöden, för att utvecklas riktigt bra.

Har man möjlighet att ta hjälp av någon kunnig med inkörningen är det guld värt, speciellt om man har chansen att köra sin unga hund ihop med en äldre hund som är erfaren och trygg. I början tycker jag att man bör fokusera på att ha roligt, lägga bra rutiner för att arbeta framåt, samt se till att hunden lär sig att jobba rejält och anstränga sig även när det går tungt. De bitarna har man stor nytta av senare.

När grunden lagts ökar man successivt träningsmängden, lägger till nya svårigheter, underlag, händelser osv (men det kommer sig ofta helt naturligt). Första tiden handlar det inte om  att konditionsträna unghundar utan om att tända deras gnista och lära dem mer om arbetet som draghundar och lägga bra rutiner. Beroende på hur snabbt de mognar ska de behandlas varsamt första månaderna och man brukar inte köra långa sträckor. Vissa hundar mognar sent kroppsligt och kanske inte kan gå 10km förrän de är över året gamla. Andra klarar det utan problem när de är 7-8 månader bara. Ofta kan det vara nyttigt för unghundarna att få arbeta ett pass, och sen få lite tid på sig att smälta händelsen.


Spår kan se ut på olika sätt och det är en viktig lärdom för en ung hund.

Ett vanligt misstag när man är nybörjare är att man hjälper hunden för mycket. En bra grundregel är att enbart hjälpa hunden när den själv jobbar aktivt. Om man vänjer hunden vid att man alltid hjälper till genom att sparka, springa och knuffa på släden så är det svårt för hunden att lära sig jobba hårt. Om mina hundar skulle sluta dra så stannar släden. Om de jobbar bra och sliter i en backe så kan jag avlasta genom att själv springa eller gå men jag ser till att alltid hålla ett visst motstånd som de kan ta stöd mot.

Enda gången jag aktivt kan tänka mig att knuffa släden framåt är om vi ”kört fast” i en riktigt tuff uppförsbacke och hundarna behöver hjälp att få släden i rörelse. Hundarna ska alltid ha känslan av att det är deras arbete som driver släden framåt – inget annat. Hur mycket jag sen hjälper till eller inte vill jag helst behålla hemligt – från hundarna alltså!


Vid körning i djup snö blir släden tung och hundarna måste jobba hårdare. Detta är något som en del hundar gör automatiskt och som många andra behöver hjälp att lära sig.

Olika hundar har olika personligheter och arbetar av olika orsaker. En del hundar älskar att slita hårt och drar för fullt i alla lägen – för att de älskar det! Andra gillar inte riktigt att ”hugga i” på samma sätt och kanske inte heller vill lära sig, men älskar fart eller kanske uppskattar ”jaktmomentet” i draget desto mer. Själv uppskattar jag att köra in hundar i par om två med antingen cykel eller skidor, eftersom man då lätt kan anpassa farten och se till att lägga lagom med tyngd bakom hunden.

Drag, och kanske slädkörning i synnerhet, innehåller en hel del riskmoment och det är viktigt att veta. Så länge allting flyter på bra är det lätt att slappna av och njuta. Läget kan dock förändras snabbt. Ju fler hundar man kör, och desto högre fart, desto större är riskerna.

Bland det man bör tänka på är risker för bråk i spannet. Där handlar det om hur man planerar hundarna och att man har kännedom om ev. bråkiga hundar i spannet. Bråk i ett hundspann kan lätt urarta eftersom hundarna är fastknutna i varandra och inte kan komma undan.

En annan sak som kan innebära väldigt stora risker är om föraren tappar spannet. Den allra första grundregeln man lär sig som slädhundsförare är att man aldrig får släppa spannet. De flesta som kört ett par år har nog ändå tappat hundar vid något tillfälle. Har man tur och lydiga hundar så kanske man lyckas ropa dem till sig. Vanligare är dock att hundarna fortsätter framåt längs spåret tills något stoppar dem eller de tappar fart och får för sig att vända. Ett hundspann utan förare kan innebära att hundar släpas och kvävs till döds, att ben bryts och att hundar avlider, så det är en risk som måste tas på allra största allvar, både när man väljer utrustning och när man kör.

Sen finns alltid risker för hundar som arbetar hårt fysisk men dessa kan ni läsa mer om under ett eget avsnitt i undermenyn.

Förutom utrustning, kunskap och träning, behöver hundarna mat och vatten för att kunna prestera bra. Vätskan spelar väldigt stor roll och vintertid får de flesta draghundar rejält med vatten i maten både till frukost och middag. Mat är viktigt – men på kort sikt är vätskan nästan ännu viktigare. De flesta väljer att ge färskfoder och det är lätt att blanda ut med mer vätska vid servering.

Det här ämnet räcker till för många hela böcker, och som jag skrivit tidigare så finns det alltid olika sätt att se på saker och ting. Så här gör jag och det fungerar bra för oss – möjligtvis även för dig – men det är viktigt att minnas att hundträning aldrig är svart eller vitt. Det finns många olika sätt och alla kan vara mer eller mindre rätt eller fel för olika indivder och hundar. Mush on!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s