Tips för livet med hund

Under den här rubriken tänker jag skriva lite kring mitt liv med hundar och min syn på olika situationer och problem eller möjligheter. Mycket är väldigt basic men jag tänker att även sån information kan ha ett syfte.

Något av det första jag tycker man ska göra när man börjar med hundar är att försöka lära sig så mycket som möjligt om hundars beteende och behov. Det är inte alltid lätt att hitta bra information för det finns en hel del gamla skrönor som lever kvar, men om man dyker ner i allt det som finns och diskuterar mycket med andra (facebook har många bra forum där man kan vädra tankar t.ex.) så får man oftast en känsla av rätt och fel rätt snabbt.

Det viktigaste man gör är inte att lära sig olika metoder för att träna rumsrenhet eller koppelgående, det viktigaste man gör är att skaffa sig kunskap som man kan använda till att värdera alla de råd man sen får om träning. Råd och tips kommer nämligen alltid att komma och många av dem är rent utav farliga för hunden. Med bra baskunskap om hundars beteende, hur inlärning fungerar och hundens behov, kan man lättare navigera bland drivorna av tips som kommer över alla nya hundägare. Även mycket erfarna och vältaliga personer kan ge ut helt vansinniga råd i all välmening!

En annan sak man bör göra är att fundera över var man har sin moraliska kompass. Vad tycker man är rätt eller fel inom hundträning? Är det rätt eller fel att rycka hunden i halsen? Vad innebär det egentligen? Alldeles för många anammar gamla träningsmetoder för att deras träningskompisar gör så, utan att själva tänka. En hunds hals är i mitt tycke inte mer lämpad för halsband och ryck än en människas. Skulle någon sätta halsband på en annan människa och rycka hårt i kopplet? Att ta till sig metoder av ren slentrian kan ibland vara opassande. Det som fungerar för en person och en hund behöver ju inte alls fungera för just dig och din hund.

Vad är en hund? Ibland får man en känsla av att hunden är en slags maskin som vi ska kontrollera med vissa specifika metoder och tankar. Man kan läsa att ”hunden fungerar så här” och får ett färdigt svar. Men går det verkligen att sammanfatta en hund så enkelt? Förutom att alla hundar är olika så har de ju även olika dagsform.

Det pratas ofta om att man inte ska förmänskliga hundar men jag skulle vilja säga motsatsen. Vi och hundarna har väldigt mycket gemensamt. Vi är båda sociala djur som trivs i grupp och har ett behov av att känna oss uppskattade, respekterade och viktiga. Vi kan båda ha dåliga dagar, ont i magen, ont i kroppen, vara sura pga. en ömmande tand eller kanske helt enkelt ogilla en viss person eller hund. Stor del av hundarnas känslor kan vi enklare förstå om vi själva sätter oss in i situationen.

Känner hundar på samma sätt som oss människor? Nej det tror jag inte. Däremot har de egna varianter av många av våra känslor. Om de som t.ex. väljer att pressa en riktigt rädd hund hade satt sig in i situationen själva kanske de hade valt att göra annorlunda. Rädsla, ilska och smärta är ändå känslor som spänner över i stort sett alla arter även om de ser olika ut. Hundar har inte större lust än oss människor att utsättas för press eller straff om vi är rädda eller har ont nånstans. Den stora skillnaden är att hundar inte så lätt kan tala om när de känner sig respektlöst behandlade.

Sen finns det förstås massvis med saker som hundar och människor inte alls har gemensamt. Hundar är inte människor och människor är inte hundar. Att vi ska försöka bete oss som hundar blir oftast bara tokigt. När vi försöker göra det så saknar vi ju hundarnas finmotorik och uttryck. En hund som reagerar på att ägaren morrar har antagligen lärt sig vad det betyder på ”människospråk” snarare än att hunden direkt tolkar det som morrningen hos en annan hund.

Däremot kan vi använda vårt kroppsspråk och vår röst för att vara så tydliga som möjligt med våra hundar. Vi kan ge hundarna bästa möjliga förutsättninga för att kunna förstå oss och lära dem att förstå ”människospråk”, både ord, rörelser och ömhetsbevis. Att kramas är ju t.ex. helt onaturligt för hundar i grunden, men de flesta hundar som får en chans lär sig att det är ett bevis på kärlek älskar snart att kramas och vara nära. Hundarna har helt enkelt lärt sig delar av vårt språk.

Så, när jag säger att hundar och människor trots allt har mycket gemensamt så är det ju bara en liten del i kakan. Det finns enormt mycket att lära om hundars beteende och drifter och allt som gör att vi kan förstå hunden som art bättre är bra! I första hand är vi ju helt olika arter som till stor del styrs av helt olika drifter och mönster. Däremot har vi en hel del gemensamt som levande varelser.

Hundar har t.ex. inte samma förmåga som oss människor att förutsäga framtiden. Ibland hör man folk säga ”han får skylla sig själv” om en hund som t.ex. hamnat i bråk, en hund som sitter bunden i en lång lina och rusar fram så att den nästan gör en dubbelvolt när linan tar slut, eller en liknande. En hund kan inte förutse såna saker och den kan inte alltid lära sig att göra det heller. Hundar styrs mer av instinkter och om t.ex. jakt- eller försvarslust slår till så har hunden svårare att ”tänka” i ”mänskliga” banor och minnas att linan som tar slut orsakar smärta i halsen.

För mig är en hund en levande, kännande varelse med egenvärde och stor potential som vi kan hjälpa den att utveckla. Jag tror att i stort sett alla hundar har en inre önskan om ett tryggt och trevligt liv, dvs. om man ger dem rätt förutsättningar så väljer de hellre att göra rätt än att vara stökiga och bråkiga. Rätt förutsättningar kan handla om förtroende för ägaren, en väl avvägd aktivering och vardag, samt känslan av att få känna sig betydelsefull. Jag tror även att i stort sett alla hundar vill ha ett lugnt och trevligt socialt liv kring sig – om de bara får rätt förutsättningar. 99% av de som säger att deras hund gör något ”för att jävlas” har fel och har helt enkelt inte sett att de inte uppfyller grundförutsättningarna som den hunden behöver för att bli en så harmonisk individ som möjligt. Hundar behöver regler och styrning, precis som oss människor, men de behöver inte domineras eller kontrolleras under all vaken tid.

Mina val av träningsmetoder och min samvaro styrt till stor del av de tankarna. Vad styr dig?

4 tankar på “Tips för livet med hund

  1. Jättebra skrivet!
    Vart man än läser om hundar idag;t.ex på internet så finns bra och förnuftig info och ändå finns det fortfarande så många som gör elaka saker som skadar/kan skada hunden;t.ex rycker tag hårt i kopplet som är fäst runt hundens hals!Jag tänker inte acceptera sånt när jag ser det;jag tänker säga ifrån!
    Mvh Camilla

    • Tack så mycket! Å jo, att säga ifrån eller ifrågasätta är nog superbra, för många gör ju helt tokiga saker bara av okunskap eller för att de fått dåliga råd, inte för att de egentligen vill vara dumma mot sin hund. Mer kunskap till alla helt enkelt!

  2. Hejsann Kicki,
    Jeg har en ny jobb i Luleå og skal flytte til Norbotten i sommer med min 12 bikkjene… jeg har mye spørsmal om livet med hund i Sverige og vil bli kjempe glad og snakke med deg…
    Jeg håper om høre fra deg og kanskje møte deg i sporet snart !
    Tusen takk,
    Emilie (keepdreamingkennel@gmail.com)

    • Förlåt att jag inte svarat tidigare men jag har inte varit så aktiv online sista tiden. Har ni hunnit flytta hit? Hoppas allt gått bra i så fall, svarar gärna på alla frågor jag kan, och kul att det kommer mer draghundsfolk till området! =)

Lämna en kommentar