Saker att spana efter från släden

När man kör släde kan en massa tokigt hända. Hundar kan skada sig på många sätt, både i tassarna och kroppen i övrigt förstås. De kan få isklumpar mellan trampdynorna, sträcka sig, känna sig osäkra och tusen andra saker, så, nu tänkte jag skriva lite om vad man kan se eller hålla utkik efter när man står där bak och ser ett gäng hundrumpor framför sig, timme efter timme.


Med en skadad trampdyna kan hunden oftast fortsätta springa om den får salva på såret och en socke på tassen. Helst av allt vill man förstås förebygga skadan helt och hållet.

En av de enklaste sakerna man kan göra är att regelbundet hålla koll på snön där hundarna sprungit. Detta gäller främst längre fram på våren när snön börjar vara skarp och kan skapa sår på hundarnas tassar. Även kortklippta klor kan nötas ner så att det börjar blöda. Parallellt med detta ska man givetvis kontrollera tassarna nu och då om de inte har sockar på sig, men det är ändå en bra vana att titta efter blodspår i snön under vissa tider på året. Ser man ett sår tidigt så går det oftast bra att smörja med lite salva och sätta på en socke så att hunden kan arbeta vidare utan att halta eller markera.

En annan sak, som gäller året om, är att känna sina hundars rörelsemönster. Man bör veta hur en viss hund ser ut när den travar avslappnat, ungefär vid vilken fart den går över i galopp, om den brukar gå i passgång och i så fall i vilka farter. Då är det lättare att bedöma om en hund t.ex. börjar gå ovanligt mycket passgång, vilket oftast är ett tecken på smärta i de fall där hunden förändrar sitt beteende. Man kan även se om hunden verkar gå rent, dvs. travar den rytmiskt och flytande eller haltar den på något sätt? En hund som ändrar sitt rörelsemönster har oftast en anledning till detta. En hund som inte brukar gå passgång men börjar göra det bör undersökas, eftersom det oftast har en anledning om det handlar o en förändring hos hunden .

När kall pudersnö fallit är risken som störst att det ska fastna isklumpar mellan hundarnas trampdynor. De växer rätt snabbt i storlek och kan skapa blödande sår om man inte plockar bort dem. Att ta bort dem är enkelt, man värmer helt enkelt loss dem med värmen från sina egna händer. Det luriga är snarare att hinna se dem i tid. Vill man undvika risken kan man använda sockar på hundarna. Samtidigt kan även sockarna ha negativa saker med sig. De påverkade ju hundens ben till viss del, de flesta får aldrig problem av detta, men en del hundar kan få det om sockar används flitigt och ofta. Samtidigt kan de spara hundarnas tassar (och ens egna händer).


Även huskies kan frysa och en frusen hund rör sig inte avslappnat. Rotax däremot har riktigt tjock päls och fryser aldrig, även om han blivit vit av rimfrost.

Hur hittar man isklumparna? Oftast kan man se att en hund t.ex. börjar halta svagt på nån tass, kanske ”tappar sugen”, slackar lite på linan eller ser obekväm ut. Oftast börjar hundarna själva att försöka bita bort isklumparna om man stannar släden. Om vädret är sånt att isklumpar kan bildas så bör man kontrollera tassarna regelbundet, hur ofta det behövs beror på snön och hundarna, men hellre en check för mycket än för lite! Sår uppkommer snabbt och en del hundar visar inget förrän skadan redan är skedd. Rent allmänt gäller att många huskies är enormt tåliga, och med det adrenalin mm som utsöndras i kroppen när de arbetar så tål de tyvärr ännu mer. Vissa hundar kan springa och jobba bra trots rejäla skador. Såna skador som gör att de knappt vill stå upp ens när de tas ut ur spannet. Det här innebär förstås att vi som kör hundarna har ett extra stort ansvar att axla! Man kan absolut inte lita på att alla hundar talar om ifall de har ont, det är vårt jobb att se! Tyvärr hör man ibland folk som säger ”Äh, det kan inte vara så illa, han springer ju…”

En hund som travar avslappnat har oftast huvudet i ”rak” linje med ryggen, och svansen rakt ut eller hängande neråt (med knorren åt nåt håll eventuellt). En hund som har ont nånstans eller känner sig obekväm (kan vara pga osäkerhet, halt underlag, underlag som inte riktigt bär mm) kan springa med huvudet lite höjt, och det kan vara viktigt att hålla utkik efter. En hund kan även göra det om den inte känner sig riktigt bekväm med farten (det går för snabbt för den) t.ex. På samma sätt är det med svansen. Ett fåtal hundar springer normalt sett med höjd svans, så även här handlar mycket om att känna till var som är normalt för respektive hund. En höjd svans kan signalera att underlaget är halt t.ex. Det kan även vara ett tecken på att hunden inte är helt bekväm. En del unga hundar kan ha lite hög svans i början innan de ”hittat sin plats” i hundspannet. När en hund signalerar att den inte känner sig helt bekväm så bör man alltid ta reda på vad orsaken är. Att springa längre sträckor och ”spänna sig” på det sättet är förstås inte nyttigt för någon hund.


Halt underlag bör undvikas men ibland har man inget val. Över isiga områden bör man alltid köra sakta varsamt.

Sen gäller det förstås att veta hur hunden brukar arbeta och fungera. En hund som brukar jobba hårt men plötsligt börjar slacka linan gör det ytterst sällan utan orsak. Vilken inställning brukar hunden ha, och hur ivrig brukar den vara? Har hundens inställning ändrats på något sätt? Tyvärr är det lätt hänt att vi bortförklarar den typen av beteendeförändringar. ”Han kanske är trött”. ”Hon är ju ändå vuxen nu, lite mer bekväm”. osv. Tyvärr har jag personliga erfarenheter av hur olämpligt det är, så, istället för att bortförklara – gör vad som går för att ta reda på orsaken! Är hunden sjuk? Har den ont i rygg, fötter, leder eller annat? Om det är en tik, är det nära löp, skendräktighet mm? Ibland kan det underlätta om man har gamla bilder eller filmer på sina hundar, där man ser deras hållning, muskulatur och rörelser, så att man har något att jämföra med och kan hitta även förändringa som kommit smygande gradvis.


Överhettning kan leda till en hunds död och en hund som börjar visa tecken på att flåsa extremt hårt, kanske skummar kring munnen och ser vinglig ut, måste alltid tas ur spannet direkt.

Förutom detta finns säkert en massa annat som man kan tänka på, men det här är i alla fall en liten sammanställning av sånt som man kan se på hundarna när man kör, och bör göra till en vana att regelbundet kontrollera. Man får aldrig glömma att hundarnas hälsa är vårt ansvar!


Under en vårtur skadade Rossi sin ena trampdyna med ett fult sår. I såna lägen är det praktiskt om hundarna är vana vid att inte bara dra släden – utan även klarar att åka i den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s