Nalle och Mintu jobbar hårt tillsammans
Jag umgås stor del av dagarna med ett gäng knarkare. Ja det gör nog många av er som läser också. Knarkarna jag pratar om är förstås de fyrbenta vännerna, hundarna! Arbetande draghundar kan nästan ses som knarkare. De är ”beroende” av att få springa och gör ibland nästan vad som helst för att få sin vilja igenom. Precis som tvåbenta knarkare kan en sugen draghund ljuga och bedra för att få komma åt sitt gift, för att få springa sig riktigt trött och slut tillsammans med kompisarna.
Vad menar jag få med detta? Jo större delen av alla draghundar älskar ju att springa. Gissningsvis så fungerar det lite som med motionerande människor, till slut blir det lite som en drog (om än i positiv bemärkelse) när kroppen frigör en massa ämnen som får dem att må bra helt enkelt.
Problemet med våra hundar är att de inte alltid vet sitt eget bästa,och långt ifrån alltid talar om när de har ont eller känner sig slitna. Snarare kan de mörka eller låta bli att känna efter, allt för att få vara med och springa lite lite till. Sen finns förstås hela skalan, från de som springer, till de som drar, till de som tokdrar. En riktigt hårt arbetande hund håller linan spänd från start till slut, oavsett snöstormar, djupsnö, hinder eller distraktioner. Den typen av hundar är inte alls ovanlig, men kanske är vanligare inom vissa typer/linjer av draghundar. Såna hundar är oftast väldigt dåliga på att känna efter och visa smärta i tid. Huskies är oftast väldigt tåliga, och det är förstås både på gott och ont…
Ett spann på startlinjen, adrenalinet pumpar och alla är ivriga att komma igång. Vem har tid att tänka på smärta?
Att motionera arbetstokiga djur hårt ställer alltså lite extra krav på oss som kör. Vi måste studera dem kritiskt och förstå eller se när de börjar få ont, för när de själva talar om det genom att halta eller gnälla har det oftast gått väldigt långt. Det här är ett svårt jobb, som man inte alltid kan göra perfekt tyvärr. Gakkon som jag hade tidigare var ett bra exempel på detta. När det gällde henne var jag tyvärr alldeles för dålig på att läsa tecknen, fastän hon aldrig haltade eller gnällde eller ”sa” att hon hade ont så var hennes rygg riktigt trasig. När hon var ung och frisk brukade vi skämta om henne och säga ”så länge hon har ett ben fritt (inte intrasslat) så springer hon vidare”. Sån var hennes inställning, lintrassel kring benen eller djup snö, sånt spelade ingen roll, hon skulle FRAMÅT!
Gakkon, en dragtokig hund som fortsatte springa trots smärta och krävde en uppmärksam ägare. Tyvärr var jag inte lika uppmärksam då som jag är nu.
När hon sen började slacka ibland borde jag ha förstått att nånting var fel. En hårt arbetande hund blir aldrig ”lat”, slutar den dra som den gjort tidigare så är nånting fel, även om hunden inte visar andra tecken på smärta. Alla såna ändringar i fart, rytm, gångart mm bör man vara vaksam på. Det viktiga är att minnas att våra hundar inte alltid vet sitt eget bästa, och kanske speciellt inte de som är arbetsnarkomaner och älskar livet i selen över allt annat.
Kaela – en hund som älskar sitt jobba!
Nu är ju långtifrån alla draghundar ”knarkare”. Många älskar att springa men på ett mer hanterbart sätt. Att köra hundar som är totalt ”oknarkiga”, dvs. inga arbetsnarkomaner över huvud taget (som Giela), kan ha sina nackdelar även det. Hundar som inte brinner för draget kan ibland använda en mer defensiv stil. De bromsar kanske istället för att satsa i vissa lägen, tar en del kurvor eller hinder med mer tvekan osv… tyvärr gör detta att dessa hundar oftast är de som snubblar, ramlar, släpas eller på annat sätt råkar lite illa ut. Skaderisken för dem kan alltså vara nog så stor, speciellt som de sällan tar stöd fullt ut i selen heller.