Kicki

Mitt hundliv 
Jag föddes 1981 i vackra byn Blaiken utanför Storuman i södra Lappland. När jag växte upp fanns border colliesarna Tanja och Sissi i familjen. Tanja var gammal redan när jag föddes och tyckte inte alls om barn, inte heller mig. Jag fick tidigt lära mig att respektera henne och låta henne vara ifred.


Sissi och jag

När jag var ungefär 4-5 år flyttade Sissi in, en glad och härlig border collie som då var 2 år gammal. Sissi tog över Tanjas jobb som vallhund, men fick även träna tricks och agility med oss barn om somrarna.

Som barn var jag mest intresserad av hästar och min första egna hund, Cairn terriern Jacki, började faktiskt med att jag tjatade om en egen häst. Jacki flyttade in några dagar före min 13-årsdag i januari 1994. Vi gick kurser, tränade lydnad, agility, spår, åkte på läger och utvecklades tillsammans. Jacki var en helt underbar kompis som efter några år kunde gå lös överallt, och följde mig som en liten skugga. Jag gjorde många fel och misstag med henne och det är mycket jag önskar att jag hade kunnat göra om. När jag började träna hund påtalades det ju fortfarande att det var viktigt rent inlärningsmässigt att tala om när hunden gjorde fel, samt att ”visa” vem som bestämde. Tänk så fel!


Jacki och jag

När jag var 21 bestämde jag mig för att skaffa en hund till, något jag drömt om i flera år. Valet föll på Siberian huskyn efter att jag valt mellan en brukshund eller en draghund. Jag och två tjejkompisar åkte 80 mil enkel väg för att hämta hem Giela på våren 2002, en 1,5 år gammal husky, mager, rädd och eländig. För att lära mig mer tog jag medvetet en hund som hade ”baggage” och det var enormt lärorikt att utvecklas ihop med Giela och se henne förvandlas till en trygg, social och vacker hund.


Vårt gemensamma fyrspann med mina hundar Giela och Gakkon längst bak,
våren 2005


Tärnafjällen med Giela och Gakkon


Vårt första gemensamma 5-spann. Plötsligt kunde vi stå på släden tillsammans och turerna blev längre och äventyrligare.


Mitt gäng hösten 2006, Jacki, Gakkon, Rossi och Giela.

Någon gång under hösten 2004 började polarhundssjukan sätta klorna i mig, och sen dess har flocken utökats i långsam takt till dagens 6 huskies och en Cairnterrier. Jag började köra släde tillsammans med en kompis den vintern (2004/2005) när vi satte ihop våra hundar till ett 3-spann och turades om att köra. Några år senare selade vi ut 11 hundar tillsammans och vi har hunnit med många härliga äventyr med våra fyrbenta vänner. Att vara två på släden var dessutom en stor trygghet och ett bra sätt att öka säkerheten i början.


Två 12-spann på Luleälven vårvintern 2009. Vårt spann till höger hade även
3 lånehundar denna dag. Till vänster Silva, Mintu och Kaelas uppfödares
spann (och många av deras släktingar).

Jag är idag enormt tacksam över att jag utökat antalet hundar så sakta samt haft en kompis att köra med i början. Jag har aldrig haft problem med tjuvparningar, allvarliga slagsmål, slagsmål i spannet, allvarliga olyckor eller annat sånt som ofta händer de som skaffar för många hundar för snabbt och inte har kunskap nog att hantera de situationer som uppstår. Rådet ”skynda långsamt” gäller verkligen när det handlar om draghundar!

Idag kör jag kör gärna 6-spann eftersom det är en smidig storlek där man enkelt kan passera vägar och utforska spännande små skoterspår på egen hand. När hundarna var yngre körde vi ca 10 mil per vecka när spåren väl körts upp, men nu när alla är så gamla så blir det bara turer på några kilometer så att ingen ska få ont efteråt. 


Mitt gäng hösten 2011, Rossi, Silva, Giela, Mintu, Kaela och Nalle.

Flera av mina hundar är omplaceringar med mer eller mindre brokig bakgrund, och det är fantastiskt att få se dem växa till självsäkra och glada individer. Min största ambition är att kunna ge alla hundar en trygg och trevlig plats och ett livslångt hem i en väl fungerande grupp. Vi har aldrig haft någon ambition att tävla i drag utan kör för vi tycker att det är så vansinnigt roligt att vara ute i naturen tillsammans. När möjlighet finns tar vi gärna med oss gäster ut på äventyr och delar med oss av den fina naturen och hundarnas fantastiska arbete och kämparglöd.


7 huskies år 2012, Silva, Kaela, Rotax, Mintu, Giela, Rossi och Nalle

Förutom drag har jag stort intresse av beteende och inlärning och tränar gärna agility, lydnad, sök, spår, rallylydnad och tricks. Jag tränar i dagsläget gärna med klicker och försöker att undvika straff och obehag i träningen så långt det går. I vissa moment av dragträningen och i vardagen med en större hundgrupp kommer dock ibland lägen där man helt enkelt måste tala om att ett beteende inte är OK, även om vi siktar på att förebygga och förutse i första hand.

Sen hösten 2017 har jag även tagit upp mitt hästintresse igen med kallblodstravaren Kråkan samt unga Morganstoet Happy. Det är fruktansvärt kul och jag måste undra hur jag kunde låta uppehållet bli så långt. 

Tillsammans med min sambo bor jag i ett hus i den lilla byn Rågraven i Norrbotten, med nära till Luleälven och skogen precis runt knuten, perfekt för både livet med hund och häst! 

17 tankar på “Kicki

  1. Hej! efter att ha läst dina inlägg om och om så kan jag inte låta bli att fråga om hjälp! Fastnade helt för vad du skrivit om dina hundar och hur du tänker kring olika ämnen, när jag sedan läste att du tagit över flera omplacerings hundar, så kan jag inte annat än att fråga om du har några planer på att ta över någon mer omplacerings hund? Låter kanske konstigt att jag frågar över såhär över en blogg. Men efter det jag läst så känner jag att det är värt ett försök. Jag har kommenterat dig på vovve.net med namn ”lycka” förut och bad dig gå in på mitt forums inlägg. Vet inte om du minns inlägget, där beskrev jag lite av dom problem jag har? det togs iaf bort för att det ansågs som en anonns. (du får jätte gärna svara mig i ett mail) Med vänlig hälsning sanna

    • Hej Sanna, förlåt att svaret har dröjt! Jag hittar inte din mail så jag svarar här istället och hoppas att du hittar det. Det stämmer att jag har tagit flera omplaceringar och det har ju också lett till att vårt hus är fullt. Det kommer nog inte att flytta in några nya huskies här de närmsta åren eftersom jag har så pass många hundar i ”medelåldern” vilket känns lagomt, men det är klart att man ska fråga!

      Jag minns ditt inlägg och mina tankar är att det är problem som kan vara ganska enkla att arbeta bort på många hundar, men det kan nog krävas att man tar hjälp av en duktig instruktör på plats som kan se er och hunden och göra en bedömning. Andra hundar kan vara knivigare att jobba med men det måste man nästan bedöma när man träffar hunden och ser situationerna. Via immi.nu kan du hitta en utbildad instruktör med vettig utbildning om ni är intresserade av att söka hjälp. Det är en branschorganisation och de som är anslutna dit måste i alla fall uppfylla vissa krav. Annars kan ju folk kalla sig instruktörer och hundpsykologer även om de helt saknar utbildning tyvärr.

      Om ni väljer att omplacera så kan det vara värt att prova via Facebook där det finns en del grupper för draghundar eller draghundsfolk. Då kan det vara lättare att hitta rätt ”grupp” på en gång så att säga, även vissa sidor för friluftsfolk har ju annonssidor. Att sälja till någon som vill tävla med större spann kan vara både på ont och gott, vissa ger ett livslångt hem men andra kan välja att ta hem hundar för att ”testa dem” och på så sätt blir det bara en mellanlandning för hunden om den inte visar sig vara duktig nog vilket kan vara värt att tänka på. Det finns några fallgropar så ta det lugnt och varligt bara. Lycka till hur ni än väljer att göra!

  2. Hej!
    Halkade in på din blogg när jag sökte på ”introducera en valp på bästa sätt”
    Och kände att jag måste kommentera!
    Vill börja med att säga att du har en fantastisk blogg o man blir verkligen glad o inspirerad av att läsa den, har alltid drömt om att ha draghundar o bo någonstans i norrland där miljön är perfekt.
    Men livet tog en sväng o min dröm får ligga på is (sambon o ja har inte riktigt samma dröm) men den finns kvar o jag är inte så gammal så samlar en jäkla massa erfarenhet just nu 😀
    Har en 3 årig alaskan husky som jag dragtränar med, vi cyklar (större delen av året då jag bor i mitten av sverige) men vi har även upplevt dagar med fin snö så vi har provat lite olika metoder.
    Vi fjällvandrar på sommrarna o då får jag en bit av den miljön du lever i!
    Och nu i år finns det äntligen tid till en till familjemedlem så om några månader ska vi förhoppningsvis ha en liten valp här så min asator kan få sällskap på våra dragturer o även i hundgården men jag kommer nöja mig med den lilla flocken som jag tror är perfekt att sakta bygga upp erfarenhet på o lära mig, så hoppas jag en dag kunna leva med en större flock och kunna dra!
    Ha det gött och tack för en underbar blogg!

    • Tack för dina snälla ord och grattis till det kommande tillskottet! Tycker det låter klokt att ta det lugnt och börja i en skala som känns hanterbar med det liv ni lever just nu. Att dra med två hundar gör rätt stor skillnad jämfört med att dra med en och ni kommer säkert att hinna ut på en massa spännande och härliga äventyr! Blir det en Alaskan husky till?

  3. Vi har även tittat på alaskan/malamute, då storleken på min nuvarande hund känns perfekt,
    Rätta mig gärna om jag har fel men den personen jag köpte hund av hade en kennel med olika huskys och ryska vakthundar och han hade sålt många utav dem som draghundar och berättade för oss att en alaskan är ingen bestämd ras då man blandar olika raser för att få fram en bra draghund (så mycket visste jag väl redan men jag trodde att alskan och siberian inte var så olika men där hade jag väl fel)
    För våran asator drog iväg i storlek då han visa bilder på sina tidiga hundar och berätta och vi fick även titta och hälsa på hundarna han hade i hundgården o dem såg ut att va kanske runt 25- 30kg riktigt fina var dem, välskötta o de kändes som denna blir perfekt.
    MEN vi fick bara se en bild på hur fadern såg ut o jag vet inte om vi blev lite lurade för våran asator ligger på 40kg o är otroligt fint byggd o så, inte överviktig på nåt sätt.
    Så efter mycket sökande tror ju ja att pappan kanske kan ha varit malamute? eller iaf haft en del av de i sig eller om det till o med är så att det är den ryska vakthunden han även hade.
    Så de kanske är de luriga med att köpa en alaskan då de kan va lite vad som helst i den.
    Han är en duktig draghund iaf.
    Så därför har jag kollat på några blandningar av alaskan/malamute och siberian/malamute då jag föredrar nog att han en i liknande storlek med asator än en t.ex siberian.
    Haha jösses vad den texten skena iväg!
    Blir så exalterad att få skriva med en riktigt kunnig person!

    • Hej! Låter klokt att tänka lite på att hitta nån i liknande storlek. Då är det ju lättare att de kan jobba lite mer synkat och har samma fart osv. Alaskan huskies kan betyda olika saker beroende på vem man frågar, men den vanligaste definitionen är väl egentligen att det är blandraser med husky som avlats helt på dragegenskaper, ofta med förd stambok i många generationer. Att blanda in ryska vakthundar brukar inte ingå i den definitionen utan skulle nog bara kallas ”blandras”, men å andra sidan så kan ju storlek och sånt ibland slå lite olika om man inte vet mer om vad som finns bakom föräldrarna.

      Siberian husky och Alaskan Malamute är rätt olika. Olika storlek, användningsområde, kynne mm. Sen har de förstås mycket gemensamt också men många delar skiljer. Vill ni ha en hund i liknande storlek är nog en renrasig malamute det enklaste att hitta. När man tittar på dem så gäller det bara att vara medveten om att det är psykiskt rätt krävande hundar (de kräver nog egentligen mer av sin ägare än en husky) som ibland har problem med könsbunden aggression. Något som kan vara bra att ha i åtanke eftersom två stora hundar som bråkar kan sluta riktigt illa och vara svårt att bryta. Sen ska man förstås gilla rasen i övrigt också, men just de två delarna är väl sånt som en del får problem med på sikt och som man bör vara extra väl medveten om när man väljer uppfödare mm.

      Är bara skoj när folk hör av sig och skriver! =) Hälsningar, Kicki

  4. Tack så mycket för svaret!
    Vet att när vi köpte våran alaskan så kolla vi på renrasiga malamute innan men efter mycket läsande om dem så förstog jag att dem kan vara väldigt svåra för en som inte har mycket hundvana vilket gjorde att vi valde bort den, är uppvuxen med mycket hundar men de är ju helt andra raser så de är ju en helt annan sak, innebär ju inte heller att man har hundvana på samma sätt då hela familjen skötte dem.
    Jag ser nu att jag var lite otydlig tidigare jag menade alaskan husky och malamute inte alaskan malamute såg nu att de gick lite snabbt 🙂
    Men de blir till att fortsätta leta o hoppas på de bästa!
    Någon husky ska nog kunna passa in i våran lilla familj =)
    Mvh
    Ida

    • Ja det är lätt att gå lite vilse i alla olika namn och ord på draghundstyperna. Jo Malamuter är inte alltid så enkla så det är klokt att tänka efter både en och två gånger. De flesta Alaskan huskies är ju enklare att ha och göra med, även om det förekommer olika linjer och typer även där. Hoppas ni hittar något som passar er och känns bra från en uppfödare som ni gillar! Lycka till! Hälsningar, Kicki

  5. Hej!
    jag hamnade här efter att jag sökt på google efter Alaskan huskies valp (för vill så gärna ha en 🙂 ). Men har ett litet problem med det, jag är inte en så himla aktiv person, å jag vet att det kommer att bli lite jobb med en alaskan för mig, men det är typ den enda hund jag vill, tror du att du kan hjälpa mig med detta? fastnade för din blogg förresten 🙂
    MVH
    William

    • Hej William! Vad är det som gör att du fastnat just för Alaskan huskyn? Vilka egenskaper är det du söker i en hund? En Alaskan husky kräver ofta en hel del aktivitet för att må bra och vara en trevlig individ. En hund som inte trivs blir ju oftast destruktiv på olika sätt. Kanske de saker de söker kan finnas även i nån annan typ av hund som inte har samma aktivitetsbehov?

      • jag fastnade för dom för att jag tycker att dom är otroligt söta :), jag vet inte riktigt vad jag söker i en hund. Jag vet att en husky behöver mycket aktivitet för att må bra, jag vet vad det kräver av mig och jag förstår varför dom på blocket skriver att dom bara säljer till aktiva familjer, men jag tror att en hyfsat aktiv hund skulle vara bra för mig för jag sitter alldeles för mycket framför datorn 😦 och det måste ändras, jag är villig att ändra på det och tror att en hund skulle hjälpa mig med det :), för då har jag inga ursäkter till att sitta kvar framför dumburken

      • Hihi, ok! Då måste jag vara lite tuff och ifrågasätta, för alla hundar behöver ju aktivitet och kan vara en hjälp att komma ut, det finns ju många andra raser som är enklare att leva med än en husky? Om hundar skiljer sig mycket i utseende så skiljer ju deras mentala egenskaper ännu mer och det är ju de bitarna som påverkar ens vardag i slutändan. Att trötta ut en husky (speciellt om man bara har en) kräver oftast några timmars aktivitet varje dag, om man vill ha en hanterbar hund i övrigt, och för väldigt många blir det jobbigare än man först hade tänkt sig och tar mer tid än man hade trott. En missnöjd husky är ingen rolig kompis, många hamnar ju i läget där de knappt vågar ta med sig hunden hem till folk eftersom den är jobbig, men samtidigt går den inte att lämna ensam utan att strimla ens ägodelar så det som först var tänkt som ett sätt att komma ut kan ju istället bli ett fängelse om det vill sig illa.

        Mitt tips till dig är att fundera lite mer kring vad du faktiskt söker i en hund, vilka egenskaper ska den ha? Vilken personlighet? Vill du ha en hund som är lättlärd, egensinnig, lugn, vaktig, har mycket jakt i sig, är social eller gillar att leka? Hur ser din vardag ut och vilka egenskaper skulle en hund behöva ha för att passa in bra där? Den ingången är nog den allra bästa för att få till ett lyckat hundägande, för det ska ju vara roligt för både hund och ägare! Sen kanske du ändå fastnar för nån slags husky, men då har du ju betydligt mer torrt på fötterna i ditt beslut och slipper bli besviken ifall det inte blev som du tänkt dig. Jag bollar gärna tips och tankar!

  6. jag skulle gärna villa ha en hund som är lung, social och gillar att leka. min vardag är ganska tråkig om jag ska vara ärlig jag går till skolan, kommer hem å sen sitter jag vid datorn tills dess att jag går å sover vid ca 23 och på lov och helger ca 01 och två dagar i veckan så slutar jag kl. 11, så det blir några timmar där man egentligen kan göra annat.

    • Hej William, om jag ska vara helt ärlig så låter din beskrivning inte direkt som en husky. Speciellt en ung husky upplevs sällan som lugn och inte alltid social heller, de är ju oftast på väg bort från ägaren för att undersöka världen, de har sällan någon naturlig följsamhet jämförbart med många andra raser, de kan vara riktigt jobbiga och har energi till tusen, på riktigt! Efter en promenad på två timmar är det mycket möjligt att hunden ändå inte tycker att den är nöjd och passar på att tugga lite på dina ägodelar, speciellt om den lever som ensamhund. Många av dem förstår inte riktigt heller det här med att leka på samma sätt som andra hundar, t.ex. dragkamp eller att hämta leksaker man kastar osv så man kan inte vänta sig att få det utbytet. Jag skulle i alla fall helt avråda från att skaffa en ung husky, möjligtvis i så fall en vuxen omplacering där man redan har facit i hand och vet att den hunden fungerar som ensamhund och att den är av det lugnare slaget. Såna finns ju också, men det vet man aldrig när de är små, oavsett vad som står i annonserna skulle jag vilja säga. Målet med att skaffa hund ska ju vara att man ska få ha roligt tillsammans, det ska inte kännas som en börda där man blir mer bunden och hela tiden känner att man inte räcker till.

      • humm, då kanske jag ska tänka om på valet av en första hund. Mamma har en blandras mellan japanese chin och cavalier king charles spaniel och mamma läste på om dom båda raserna och båda är raser som inte skäller så mycket, men inte våran inte hon skäller åt nästa allt å alla

  7. Hej!

    Vi är ett IoT-företag beläget i Växjö Sverige och vi söker influencers för att samarbeta för att marknadsföra våra produkter. Om du är intresserad, vänligen meddela mig och skicka oss din e-postadress. Vi skickar dig mer information om oss, produkter (GPS tracker till hundar och katter) och hur vi ska samarbeta.

    Ser fram emot att höra ifrån dig!​

    Mvh
    Brandy
    MiniFinder Sweden AB

  8. Hej Kicki
    Ska börja träna mina 2 huskys 11 månader gamla nu och är jag är nybörjare. Inne och letade tips och hittade dig. Fantastiska förklaringar.
    Har en fråga. Mina hundar är syskon och synkar med varandra dagligen. Men nu när jag börjat springa med dom är dom helt olika. Attila springer rakt och snyggt i takt med mig. Medans syster Rajka vill öka och studsar rundor och vill vara före. Det är meningen att jag ska köra trehjuling med dom sen. Attila väger ca 10kg mer och det känns som Rajka överanstränger sig. Hon funkar när jag springer själv m henne. Min fråga är. Ska jag fortsätta springa med båda brevid varandra tills hon anpassar sig, låta henne springa framför honom eller måste jag tänka om? Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s