Ordlista och dragutrustning

Precis som i alla andra sporter eller intressen, finns en massa  speciella ord inom draghundsvärlden. Här följer en liten ordlista med några av de ord eller slang som ofta används, ihopvävt med namn och förklaringar till delar av den utrustning man behöver. I en undermeny hittar du sidor där vissa ämnen behandlas mer ingående.

Positioner i spannet
Ledarhundarna – hundarna som går allra längst fram och styr spannet
Point – hundarna som går direkt bakom ledarhundarna, dvs. i andra led framifrån Swing/Team – hundarna som går mellan wheel och point, kan vara flera par i ett stort spann
Wheelhundarna – hundparet som går närmast släden

Utrustning  för drag
En toboggan från Björkis till vänster och ett specialbygge för mindre spann till höger

Slädar
Toboggan Släde som har en hel underdel och är gjort för att lastas i.
Turistsläde Släde med en avlång sittplats i trä där flera personer  (oftast) kan sitta framför varandra.

Släden utgör en av de mer kostsamma posterna när man sätter ihop ett hundspann för första gången. En begagnad släde kan kosta allt mellan 1500kr och uppåt beroende av modell, material, skick och tillbehör. Att köpa begagnat är ofta en bra idé då en väl efterhållen släde håller väldigt länge. En fördel då kan även vara om man får med tillbehör och utrustning.

Tillbehör på släden
Ankare Ankaret används som parkeringsbroms och hugger tag i spåret när man trycker ner det i snön. Olika typer  av ankare fungerar bra i olika typer av snö, och olika typer av snö erbjuder bättre eller sämre  ankarfäste. Ett ankare är en bra hjälp men ingen 100%-ig säkerhet.
Mattbroms/softbroms
En extra broms som ofta består av en bit skotermatta som  hänger så att den kan fällas ner bakom den ordinarie bromsen. Den är tystare och fungerar som  komplement till den vanliga bromsen, de fungerar bra på olika underlag. Slädsäck/slädkapell Tygpåse eller kapell som sitter på släden, innehåller  förvaringsfickor och plats för utrustning och packning.

Dragutrustning på släden
Nacklina Linan som sitter mellan hundens halsband och mittlinan/stamlinan. Rumplina/draglina Linan som sitter mellan fästet längst bak på selen, och  mittlinan/stamlinan. Denna lina drar hunden med.
Sektion
Ett hundspann byggs upp av sektioner, för varje sektion går normalt  sett 1 par hundar i bredd, alternativt en ensam på ena sidan. Sektionerna tillsammans skapar  mittlinan/stamlinan.
Mittlina/stamlina
Mitt mellan hundarna i varje par går mittlinan/stamlinan som byggs upp av sektioner. Det är extremt viktigt att den är nog hållbar då en brusten stamlina kan resultera i allvarligt skadade  hundar.

Fästanordningar
BGB-hakar
BGB-hakar sitter oftast på vanliga koppel och är lätta att haka på  bara genom att man trycker dem mot linan de ska haka fast i. En nackdel med BGB är att de ibland  fastnar på skadliga ställen på hunden, medan man kör. T.ex. kan en ledarhund som byter plats med den andra  genom att gå över/bakom fastna i ljumsken vilket kan sluta illa. Jag vet även flera hundar som fått  BGB-hakar i tassen eller ansiktet under körning, och själv använder jag aldrig dessa i spannet längre av de  orsakerna. Pistolhakar Pistalhakar ser ut som ett P och har en fjäderupphängd öppning.  En fördel med dem är att den inte riskerar att skada hunden, men istället har de nackdelen att de  kan lossna i vissa fall, samt att de lätt fryser ihop om vintrarna.
Eskimo hook
Istället för metallhakar som fästen mellan draglina och sele, så  har man en liten avlång plastbit (eller annat tåligt material) som dras genom fästöglan på selen.  Minskar risken för skador.

Selar
Nomesele Den typ av sele som de flesta använder för slädkörning eller skidtolkning. Det finns även varianter (t.ex. R-sele m.fl) med liknande grundtanke med lite annan funktion, t.ex. för hundar med speciella behov. En Nomesele är oftast gjord helt i tyg och saknar spännen eller justeringsmöjligheter, den träs över hundens huvud när den ska tas på.
Kombisele Nomesele där man sytt på ett band att spänna under magen och fästen för skacklar. Många kombilselar går även att använda som Nomeselar för släde eller skidor.
Kort sele Under senare år har det utvecklats korta selar som främst tagits fram för långdistans. Dessa selar liknar vanliga promenadselar av H-modell men är anpassade för drag. De trycker inte på hundens bakdel och kan fungera extra bra på hundar med vissa typer av skador eller känslig bakdel. ”Jeff King Long Distance Harness” är den mest kända varianten.

Det finns även ett antal andra varianter av selar anpassade för hundar med specielll kroppsform eller olika typer av problem. www.manmat.cz har t.ex. flera specialmodeller av dragselar.

Övrigt
Stake-out/stånglina En stake-out eller stånglina, är en lång kätting  eller vajer, där det med jämna mellanrum sitter små ”koppel” med fästen för halsband. Även dessa delar är gjorda i kätting eller vajer (men med sån utrustning att hundarna kan snurra runt utan att kedjan snurrar upp sig). Dessa används vid pauser eller övernattningar så att hundarna kan vila i lugn och ro på ett säkert sätt. Hundarna ska ha utrymme att röra sig begränsat, men inte kunna nå fram till varandra.

Under

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s