Dragträning handlar till stor del om att skapa trygga rutiner för hundarna. Här springer min kompis hundar Flinga och Sälka i led för vårt 8-spann våren 2007.
Rutiner är en otroligt viktig del i draghundsträning och tänket med rutiner kan man även använda i vanlig hundträning till stor del. När jag skriver rutiner så menar jag helt enkelt att hundarna gör något ”automatiskt” eftersom de är vana att man alltid gör på det sättet. Ett beteende som hundarna gör på rutin kräver oftast ingen yttre belöning och sitter så starkt rotat att hundarna ofta gör det man ber dem om ”utan att tänka”.
Att införa rutiner i hundarnas arbete gör deras beteende mer förutsägbart. Att följa ett skoterspår blir t.ex. en rutin som till slut sitter så hårt att hundarna inte ens tänker tanken att vika av åt sidan om inte ett kommando ges. Det behöver inte handla om att man bestraffat eller belönat det ena eller andra, ett beteende blir helt enkelt ”norm” eftersom det är så man alltid gör/gjort.
Detta visar ännu mer vikten av att allting blir rätt redan från början. En hund som körs in ihop med rutinerade kompisar kommer att lära sig rätt rutiner nästan per automatik. Man får så att säga väldigt mycket gratis. En hund som däremot körs in med en annan hund som stannar för att nosa, trasslar med linor eller vill gå ner i diket lär sig att det finns många olika alternativa beteenden. Risken att den hunden sen gör annat än att följa spåret är förstås större.
En hund som utsätts för frestelser kan reagera på olika sätt. Den här hunden har t.ex. stor benägenhet att hälsa på personen i diket. Den har antagligen gjort det tidigare och tyckte att det var skoj. Den har helt enkelt stor benägenhet att göra många saker som vi som ägare kanske inte uppskattar helt.
Vi kan jämför exemplet ovan med en hund som körts in på så sätt att den aldrig fått chans att hälsa på folk de passerar, eller hitta på rackartyg. I denna hunds huvud ”finns inte” de möjligheterna i stort sett. Den har aldrig fått chansen att prova och den ser inte heller någon orsak att göra det. Vid dessa störningar fortsätter den framåt eftersom rutinen att göra så är så starkt rotad.
Den här hunden har lärt sig vad som är rätt genom att den inte fått chansen att göra fel eller prova andra saker. Detta kan man åstadkomma med bra planering och vissa hundar är väldigt mottagliga för sån träning.
För var gång ett beteende blir rätt blir den rutinen starkare. Å andra sidan händer samma sak om en hund upprepade gånger kliver av spåret och hälsar på en trevlig person. Detta kan även jämföras med hundar med jaktlust. En hund som aldrig får chansen att känna jaktens tjusning kommer att vara mycket enklare att träna och kontrollera. Den vet så att säga inte fullt ut vad den går miste om. En hund som däremot jagat ett par gånger och fått smak för det är betydligt svårare att träna.
Av den orsaken kan det vara klokt att planera vissa saker så att hunden lyckas göra rätt första gången och grunden läggs till en bra rutin. Att ha hunden lös och se om den tänker jaga eller inte, alternativt att med hundspannet passera andra ”på vinst eller förlust” kan på så sätt få en bitter eftersmak när hundarna lär sig att det är ett möjligt beteende.
Ibland kan man även använda riktigt inkörda beteenden i nödlägen. Om t.ex. någon av mina hundar skulle rymma och få lust att dra på äventyr så öppnar jag bakdörren på bilen. Det sitter djupt inpräntat i hundarna att alltid hoppa in när bilen öppnas eftersom bilfärd är så starkt sammankopplad med ett roligt äventyr. Att situationen är en helt annan än vanligt reflekterar de inte över. Öppen bildörr = dags att hoppa in. Ett riktigt väl inpräntat beteende sitter så starkt i hunden att den inte ens reflekterar över andra valmöjligheter.
Rutiner kan förstås betyda många olika saker. När det gäller mat och skötsel använder olika ägare olika mängd rutiner. Själv försöker jag att undvika starka rutiner när det gäller mattider, dagliga aktiviteter mm. eftersom det snabbt skapar förväntan att vissa saker ska hända vid vissa tidpunkter. Hundarna har inte heller strikta matplatser och jag använder aldrig någon speciell ordning när jag umgås med dem.
Däremot kan det vara intressant att tänka igenom beteenden man vill bygga på rutin eller kanske helt undvika före man tar hem en hund.
Gillar verkligen det här – och bloggen i stort. Jag liksom du undviker gärna fasta mattider, matplatser eller vad gäller daglig aktivitet. Och det har gjort att jag har en hund som är fine med det mesta vad gäller dessa saker. Enda jag varit riktigt noga med vad gäller matrutin (som vi faktiskt knappt behövt lära in utan som liksom bara funkade från dag ett) är att han aldrig får kasta sig över sin mat innan jag sagt ”varsågod”.
Sen kan man tydligt se idag, nu när han blivit unghund med diverse fix idéer och knasiga påhitt, vilka saker man liksom missade där i början och som man idag känner man borde ha jobbat mer med rutiner kring. Såklart inte försent – men helt klart betydligt svårare att få rätsida på idag, än om man hade börjat redan från början och varit konsekvent.
Men man lär sig hela tiden 🙂
Tack för en bra blogg! Och dina hundar är fantastiskt fina!
Tack så mycket!
Dette var en fin beskrivelse. Jeg er helt enig 🙂 Ett godt eksempel på det med vane er min vennindes samojed. Han var ett jaktmonster som ikke var spesielt enkel å få tak i igjen om han kom seg ut på tur alene. Men om man tok med seg kobbel og halsbånd og spurte om han ville gå tur kom han lykkelig løpende og putta hodet inn i halsbåndet. At han allerede var på tur og i tillegg løs tenkte han ikke på. Endelig skulle han få komme ut på tur! Polarhunder er herlig enkle sånn sett hehe.
Hihi, ja den historien var ett riktigt bra exempel!