Kloklippning och hundvård

Kloklippning och hundvård är ett viktigt kapitel. För många fungerar det bra rent automatiskt, andra kämpar i motvind. Detta kan ha många olika orsaker och här tänker jag skriva lite om mina tankar kring hundvård.

Till att börja med vill jag prata om förtroende. Förtroende är otroligt viktigt i allt umgänge med hundar och det är något man bygger över tid. En del hundar är av naturen förtroendefulla mot nästan alla medan andra är mer skeptiska. Ett bra förtroendekapital är en bra start när man behöver klippa klor eller duscha hunden. Vi klipper klor en gång i veckan året runt vilket ger gott om tillfällen att träna.

I samband med det brukar jag även kontrollera tänderna och känna igenom hundarna rejält. En rejäl fysiskt genomgång genomförd på rätt sätt skapar också förtroende. Det handlar om att hitta en balans där hunden kan känna sig trygg och avslappnad i allt mer utsatta situationer så att den är van att hanteras på olika sätt.

Vana vid att bli kan man gärna lägga in i vardagen. När man ändå gosar i soffan kan man passa på att lyfta lite i hunden och sen berömma lugnt och gosa vidare. Kanske titta på tassarna, tänderna och öronen också? En lugn och trygg person inger förtroende. Man kanske kan jämföra med ett tandläkarbesök för oss tvåbenta? En osäker och förvirrad tandläkare gör det inte lätt att sitta lugnt i stolen.

Om vi går över till kloklippning så finns det många olika faktorer som spelar in. En slö klotång kan t.ex. göra en hund mycket motvilligt inställd till kloklippning eftersom den trycker på klorna. Det kan även spelar stor roll i vilken ställning man har hunden. En del hundar vill gärna ligga på rygg medan man klipper. Vissa tar tid på sig innan de hittar en bekväm ställning de trivs med. Jag brukar gosa en stund före och efter så att hundarna är helt avslappnade när vi börjar och ännu viktigare – helt avslappnade innan vi slutar.

Andra hundar kan av olika orsaker känna sig otrygga eller obekväma i de ställningarna och vill hellre stå upp. Detta kan t.ex. handla om hundar som har ryggont på något sätt, eller helt enkelt hundar som trivs bättre när de inte känner sig lika ”utsatta”. Ge hunden lite talan så att ni kan hitta en lösning där båda känner sig trygga.

När man klipper bör man vara lugn och konsekvent. Att bråka och gräla är oftast ingen bra idé. Att lugnt och metodiskt göra sitt arbete och lugnt berömma bra beteende fungerar oftast bättre. När jag tagit tag i en tass så släpper jag först när hunden slappnar av (så länge den inte får vild panik förstås, men det bör man undvika).

Om allt går bra klipper vi alla klor efter varandra men om hunden tycker att det är jobbigt kan man ta en tass om dagen. Hunden kan inte räkna och det enda viktiga är att man inte avslutar när hunden trilskas eller bråkar. Om man råkar ”belöna” sånt beteende kan det snabbt stegras. Samma sak med hundar som morrar eller vrider och vänder på sig. Om man råkar belöna det beteendet med att låta hunden slippa undan så skapar man snabbt en hund som använder detta för att komma ur situationen. Ta en lugn paus medan hunden ligger kvar i samma ställning och släppa iväg den först när den är helt lugn, då kan vi ta oss ur situationen medan vi bygger på förtroendekontot istället för att skada det. Det bästa är förstås om man redan har en så bra relation att hunden inte känner ett behov av att ta till såna beteenden.

Som jag ser det är det inte hela världen om hunden någon gång under klippningen tycker att det är en aning obehagligt så länge rädslan inte stegrar eller bygger på. Det viktiga är att man avslutar med en lugn och mysig stund där hunden helt slappnar av och att det är det minnet den får med sig därifrån.

Jag ger oftast en godbit när alla tassar är klara, men med vissa hundar kan det vara bra att ge något gott efter varje klo eller tass i början.

Om kloklippningen blir en kamp eller man måste vara flera personer och hålla fast hunden, då är man ute på djupt vatten. En hund som hålls ner av fysisk styrka blir mer eller mindre utsatt för ett övergrepp, och i en vardaglig situation som kloklippning ska det inte vara nödvändigt. Det skapar inte förtroende utan det motsatta.

När jag klipper klor får hundarna inte resa sig upp så på ett sätt kräver jag ju att de ska ligga stilla, men det gör jag först när vi har förtroende och känner att hundarna litar på mig. Fram tills dess får de hellre stå upp där de inte behöver befinna sig i en lika utsatt position. Ännu en gång handlar det om förtroende och inte tvång. Ju mer man vänjer en hund vid att man handskas med den, håller i den, lyfter i den och gör allting på ett sätt som inger förtroende, desto enklare är det att sen syssla med hundvård och kloklippning i praktiken.

Så – investera i förtroendekontot – var lugn och trygg – avsluta alltid med något positivt och var lyhörd för din hunds behov!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s