Våra hundgårdar


Här bo vi!

Hundgårdarna är ett projekt i ständig förbättring. Sommaren 2012 utökade vi med ytterligare en hundgård och har nu 3 hundgårdar på 36, 36 och 34,5 kvadratmeter. Den minsta hundgården har även uppvärmd yta inne i garaget. 36 kvadrat är vad som krävs för att man ska få ha 3 hundar i denna storlek tillsammans, men tanken med utbyggnaden är egentligen att kunna ha 2 hundar i de flesta hundgårdarna. Färre hundar innebär alltid färre risker.


Vinter blir alltid en annan vy.


Varsågod och gräv!

I varje hundgård finns yta där hundarna kan gräva fritt. Vi har inte haft några problem med maniska grävare utan hundarna gräver ibland när de får lust. Ibland för att göra en sval liggplats, ibland bara för att det är roligt att se vad man hittar. Visst kan dessa områden bli leriga och blöta bitvis under våren och ibland hösten, men jag tycker ändå att fördelarna överväger nackdelarna. Så länge hundarna har delar som är dränerade och torra där de kan förflytta sig så har de alltid möjlighet att undvika det blöta.

Vi har även försökt att lägga in lite stockar och stenar för att de ska ha något att lyfta tassarna över och balansera kring. Det ser roligare ut och jag inbillar mig att det erbjuder hundarna viss balansträning jämfört med ett plant lager av grus över hela ytan. För hanarnas skull har vi även pinkstenar eller stående stockar i vissa av hundgårdarna, vilket uppskattas. Trots detta kissas det dock en del på kojor och övrigt inredning – men inte alls i samma utsträckning.

Varje hundgård har isolerade hundkojor. I två av hundgårdarna har vi dubbelkojor, dvs. lite större kojor med dubbla ingångar så att hundarna inte riskerar att stänge ute varandra av misstag. Ingen av våra hundar vaktar sin koja mot någon annan så den här lösningen känns bra. De ligger helst tillsammans i kojorna och med dubbla ingångar fungerar det ännu smidigare.

Varje hundgård har även ett oisolerat vindskydd med lite större öppning åt ett håll, trallgolv på marken kring kojorna, och nån slags balansbom eller gångväg uppe i luften. Den minsta hundgården är rejält grävsäkrad. De andra har bara trall eller stenplattor längs kanterna och som tur är så har vi inga direkt rymlingsbenägna hundar. När de gräver så gräver de för att det är kul, inte för att de vill ut.


Mitt i vintern är det bara kojorna som sticker upp ur snön. Jag skottar runt kanterna av hundgården för att minska rymningsrisken (trots det är gallret kring 150 cm högt när snön packats kring sidorna, istället för 180cm) och brukar även skotta fram ingångarna till vindskydd och kojor ifall de börjar snöa igen. Ingångarna klarar vintern bättre ju högre upp de är vilket är bra att tänka på när man bygger.


Silva har gått in i garaget. Detta utrymme håller ca +10 grader hela vintern och denna hundgård används för hundar som är urfällda eller inte bör frysa av andra orsaker. I det varma utrymmet finns en stor koja samt en öppen yta. Hundgården har även vanliga isolerade kojor på utsidan.

Mellan alla hundgårdar finns dörrar så möjligheten finns att ge alla hundar gemensam tillgång till hela ytan medan vi är hemma och har uppsikt. För säkerhets skull lämnar vi aldrig alla hundar tillsammans. Även snälla hundar som är vänner kan bli ovänner under extrema förhållanden, och om ingen finns på plats som kan sära hundarna i ett sånt läge är det inte ovanligt att de slåss tills nån dör. Däremot måste jag säga att möjligheten att öppna upp används dagligen och är mycket bra när man har liten tomt och saknar möjlighet till egen rastgård. Vi använder ofta hela ytan för godissök t.ex.


Ett av våra populära vindskydd. I sommar ska detta vindskydd höjas upp på en lastpall för att vara mer vinteranpassat. I efterhand kan jag även säga att överhänget framtill på taket kunde ha varit längre för att hålla undan regn mm bättre.

Tidigare har vi använt halm i kojorna men den dammar rätt mycket och kan mögla om den blir blöt. Även om kojorna är täta så kan ju hundarna lyckas dra in väta via skålar (eller pink för den delen) som förstör halmen. Nu har vi gått över till träull, som är betydligt mycket dyrare och inte helt enkelt att få tag i. Träullen dammar dock mindre än halm vilket är en stor fördel, och med tanke på mängden som behövs blir kostnaden ändå inte så stor.

Om man inte får tag i halm eller träull är hö eller sågspån andra alternativ. Hö isolerar inte lika bra och blir snabbt ”platt” men kan förstås vara bättre än ”inget” om man är i en situation där isoleringsmaterial saknas. Jag använder hellre sågspån i ett sånt läge men det suger gärna åt sig fukt vilket förstås är en nackdel. Filtar eller liknande fungerar för vissa typer av hundar och kanske främst i uppvärmda utrymmen. Förutom att de lätt drar åt sig fukt så kan de inbjuda till tugg och förstörelse om hundarna har den läggningen.


Här är vindskyddet vinteranpassat med extra brädor för att hålla undan snön lite bättre. I övrigt älskar hundarna ett krypin med stor öppning åt ena hållet och solar gärna där inne.

Vi har byggt av färdiga sektioner, och om jag minns rätt så kommer de från StabilSystem, Heab, Troax och ett fjärde bolag som jag glömt namnet på. Oftast passar sektionerna så att man kan bygga ihop olika märken, men inte alltid. Det skiljer även vilka lösningar de valt för låsningarna till dörrarna. Vissa typer av lås kan hundarna öppna även av misstag och en hund som lär sig att rymma kan bli väldigt svår att stänga in.

Dörren från Stabilsystem har en extra ”regel” rakt över dörrens mitt vilket ger extra stabilitet och hållbarhet – helt klart bra! Deras lås är omöjligt för hundarna att öppna, men kan ibland frysa ihop. Dörren från Heab saknar stabiliserande tvärslå vilket gör att hundar som studsar mot dörren påfrestar mer. Låsanordningen är enkel att hantera men hundarna kan slå upp den av misstag om de hoppar mot dörren.

Sektionerna står på en impregnerad bräda som ligger rakt på gräsmattan. Hur mycket underarbete man vill göra i sitt hundgårdsbygge är både en smaksak samt styrs av miljön. Vi har valt att ställa hundgårdarna på gräsmattan utan underarbete, och sen bygga upp dränerande och torra områden av trallgolv eller stenplattor. Andra gräver ut och dränerar från botten och fyller upp med grus. Även om vi bor på ”lerig” mark så går ett dike precis bredvid hundgårdarna vilket förstås hjälper till att hålla marken torr.

En annan viktig detalj att tänka på när man bygger är hållbarhet. Mina egna hundar förstör i stort sett aldrig något inomhus, men ute verkar andra regler gälla och det måste jag även tänka på när jag bygger. När det gäller kojor och galler så måste man kontrollera att inga vassa delar sticker ut. Lösa spikar och skruvar ska dras in eller tas bort, och delar som man fäster bör fästas ordentligt.

Jag använder alltid många skruvar och rejäla brädor när det byggs och undviker att lämna delar som sticker ut eller lockar till tugg i onödan. Även om hundarna av någon anledning använder ett par timmar på att försöka plocka isär sina kojor så bör de inte lyckas få fram några vassa eller farliga delar. Om man väljer billigare eller enklare material som hundarna kan plocka isär så riskerar man onödiga skador på hundarna. Ska det byggas för hundarna så bör det vara rejält om man har minsta misstanke på att hundarna kan vilja tugga på sakerna.

En annan viktig sak att tänka på innan man påbörjar ett bygge är vilka regler och lagar som gäller. Detta handlar främst om storleken på hundgård och kojor men även kraven på berikning. Mer om det kan du läsa på www.jordbruksverket.se


I den nyaste hundgården gjorde vi ett större vindskydd och det blev riktigt bra. Nalle nyttjar det gärna även på vintern. Mer om hur vi bygger vindskydd hittar du under en egen rubrik.

1 tanke på “Våra hundgårdar

  1. Pingback: Berika hundens tid i hundgården - Tips och förslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s