Vad behöver en hund egentligen kunna?


Mintu som nyinflyttad – ett oskrivet blad på många sätt!

Vad behöver våra hundar egentligen kunna? De flesta börjar nog med att räkna upp saker som har med vardagsvett att göra. Vi vill att hundarna ska lära sig vara rumsrena, inte dra i koppel eller hoppa på folk, inte bitas eller bita sönder saker, kanske vill vi ha en bra inkallning, hunden ska kunna vänta på sin tur och kanske sitta, ligga och utföra lite andra konster. Är det en draghund så bör den kunna höger/vänster om den ska gå i led, inte tugga på linor, ha lärt sig att jobba på rätt sätt utan att nosa i diket och hitta på tokigheter.

I verkligheten lär vi ju våra hundar så mycket mer än detta, eller, vi har i alla fall möjligheten att göra det. Jag tänker på hur vi vill utveckla hundens egen personlighet och egna känslor, för att de ska få ett så bra liv som möjligt. Målet är att skapa självsäkra och harmoniska hundar som har tillräckligt med kunskaper för att gå stolta och trygga genom livet! Denna text är i första hand tänkt för omplaceringshundar, men även hundar som levt i samma familj sen de var valpar kan behöva utvecklas. Kanske har den extra relevans för just draghundar, eftersom många av dem lever ganska inrutade liv och aldrig ser mycket av världen utanför.


Vem är du?

Den första delen handlar om trygghet. Många jobbar för att hunden ska lita på dem och känna trygghet med dem, men vad har vi egentligen gett hunden då? En yttre trygghet i något som faktiskt inte alltid finns på plats. Självklart ska hunden känns trygghet i sin ägare, men för hundens egen skulle tycker jag att man bör jobba mot att hunden ska känna sig trygg även på egen hand och få lära sig att klara saker själv på ett bra sätt. Att gå runt och vara osäker hela tiden är jobbigt!

När man bygger hundens självkänsla och tryggheten den har i sig, så vågar den ju även ta för sig mer av livet. För en del hundar kommer detta helt naturligt, för andra är det något man måste jobba fram. För att bygga hundens trygghet och självkänsla ska man utmana den i lagoma doser. Det gäller att träna med positiva metoder och lägga upp övningarna så att hunden hela tiden kan förstå och göra rätt i stort sett varje gång.

Bra exempel på övningar kan vara spår, personsök, agility, klickerträning (även bara vanliga tricks är mycket nyttigt). Övningar där hunden får arbeta tillsammans med sin ägare, men samtidigt vara självständig och göra saker till stor del på egen hand. Detta är även övningar där man börjar på en lätt nivå och hela tiden har svårare och mer krävande saker att avancera mot. I takt med att hunden blir modigare och självsäkrare så vågar den arbeta på större avstånd, längre tid och med svårare uppgifter! Att lära in vanliga enkla tricks kan alltså vara en stor utmaning för en ovan hund, och göra stor skillnad i dess liv! Alla hundar KAN lära sig saker, det gäller bara att börja på rätt nivå. Om hunden inte förstår så är övningen för svår, belöningen för dålig, eller läraren för otydlig.

Kommunikation
En annan viktig sak är att lära hunden kommunicera bra så att den har verktyg att använda aktivt för att undvika konflikter och reda ut situationer. En del hundar har detta i sig rent naturligt och behöver bara finslipa sina egna kunskaper. Andra hundar kan behöva hjälp på traven. En del osäkra hundar kan i stort sett upplevas som språklösa. Om en situation blir osäker så tar de till tänderna i första hand eftersom de saknar andra verktyg. Ett alternativ kan vara att de blir ”hackkycklingar” som aldrig säger ifrån och alltid blir påpucklade av andra, eftersom de saknar verktyg för att undvika de situationerna.

Här gäller förstås att skapa ett bra kommunikationsklimat i hela gruppen, och att hitta en bra balans. Vi kan välja att förstärka lugnande signaler hos individer som behöver använda dem mer, vi kan även berömma en ”feg” hund som säger ifrån till en annan men gör det på ett bra sätt. Det handlar om att studera signaler och uppmuntra dem vi vill se mer av, och avstyra de vi inte gillar.

En hund som känner att den kan stå upp för sig själv och säga ifrån (på ett bra sätt, utan att skapa mer konflikt), men även undvika konflikter och problem med sitt språk, har mycket lättare att slappna av kring andra.

Miljöträning
Miljöträning får de allra flesta hundar rätt naturligt. Att jag tar upp det här beror främst på att jag sysslar med draghundar. I draghundssammanhang är det tyvärr väldigt vanligt med hundar som aldrig gjort annat än att springa i spann, åka bil/box och så kanske vistas i rastgård. Många av dem har aldrig varit inomhus, aldrig utmanats till att lära sig nya saker eller ens fått prova att utmana sig själva. Att börja jobba med den typen av hundar kan vara spännande, för deras värld är väldigt ”liten” och allting utanför den lilla rutan de känner till är obekant. I sammanhanget kan det vara väldigt praktiskt att ha en ”feg” ledarhund eftersom den varken vill eller vågar springa fram till okända hundar, personer eller annat, men om det går till överdrift så undrar man ju hur hunden egentligen mår?

För den typen av hundar är vanliga promenader mycket givande och i all sin enkelhet, så kan de utveckla hunden enormt. Att känna mer av sin omvärld och vara van vid fler olika miljöer och situationer gör att hunden lättare kan slappna av i sin vardag. Sånt kan även göra hunden modigare och mer framåt i andra nya situationer, och även i selen till viss del.

Så nästa gång du funderar över vad din hund egentligen kan, tänk även på om den har självförtroende och självkänsla, ett språk som den kan använda och vana vid nya situationer och miljöer. Det finns gott om hundar som varken är jätterädda eller bråkiga, som ändå kan må jättebra av extra träning på dessa fronter. Sen finns det också gott om hundar som fått allt detta med sig från ”barnsben” och haft lyckan att leva hela sina liv som självsäkra, trygga och glada individer.

1 tanke på “Vad behöver en hund egentligen kunna?

  1. Hej!
    Har en 8 månaders schäfertik. som jag skulle vilja köra ”husbehovsdrag” med (skidor resp.trehjuling). Bor i Stockholmsområdet, och känner ingen som kör drag…
    Hur börjar jag lämoligen träningen, och vilken utrustnig rekommenderar du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s