Den som ger sig in i leken…


-Lek med mig?

…är ofta Silva. Silva tycker om att leka med alla sina kompisar, och det ska helst vara hårda och tuffa lekar med jakt och brottning. Ibland brukar Silva och jag leka och hon hugger mig i armarna (men med viss försiktigthet förstås) och morrar och har sig. Om jag själv också morrar blir hon ännu tokigare och kan knappt hejda sig.


Lek är en viktig del i gruppdynamiken, både mellan hundar och mellan ägare och hund.

Att leka och brottas med sin hund är jättebra på många sätt! I leken finns förtroende, tillit, närhet och skratt. För att våga leka måste man känna varandra. En del hundar vill känna någon väldigt väl och har stort behov av att känna tillit innan de vågar brottas ihop. En del kan tycka att det är läskigt att leka så här med en människa, eftersom de inte vant sig. Några av mina hundar tycker att det är lite konstigt och kommer och lägger sig framför mig istället med magen i vädret och vill mysa och bli kliade, istället. Rossi t.ex. har svårt att släppa loss och det är förstår helt ok. Alla hundar vill inte leka och alla måste inte leka. Däremot kan man ofta göra en hel del för att öka leklusten.


Silva och Mintu leker på Storumans is.

En del hundar gillar att leka hårt. Man kan ta rejäla tag i det man får tag i och knuffa och brottas rätt hårt. Oftast får man börjar lite försiktigt och kanske bara göra lekinviter genom att gå ner på alla fyra och börja ner framkroppen (som hundar brukar göra). Man kan även slå med ”tassarna” i marken, putta lite i sidan kanske, och se vilken reaktion man får. Oftast behöver hunden vara lite ”uppvärmd” innan den uppskattar de vildaste lekarna, och vissa hundar gör det aldrig. På så sätt är lek även bra tränig för oss att läsa av våra hundar och förstå hur just de vill leka. En del hundar tycker det är jättekul när man försöker ta deras ben, andra går igång rejält när man låtsas försöka ta tag om deras nosparti, osv.

Ibland kan det vara enklare att börja leken kring ett föremål, t.ex. något man kan ha dragkamp om eller jaga tillsammans.


Mintu och jag brottas. Här tar han ett stadigt tag i min handled.

En annan viktig del i vilka lekar, vare sig man kampar eller brottas eller annat, är att man naturligt får träna in ett ”slut”. Jag brukar ställa mig upp raklång och be hundarna sitta ner. Sen kan man gärna varva mellan lek och ”sitt” lite lagomt för att få det befäst och bygga mer tillit i ens eget kroppspråk så att hunden förstår ännu bättre vad vi vill. Slutet på leken ska man förstås lära in på ett roligt sätt, oftast räcker det att bara bli passiv och vänta ut hunden eller be den sitta, så förstår de rätt snabbt vad det betyder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s