Att mata tant Giela

Som jag skrivit tidigare så har tant varit lite risig i magen och inte haft riktigt bra aptit senaste tiden. Giela har alltid haft en lite känslig mage. När hon var ung var den superkänslig av all stress hon bar inom sig, men sen har den blivit mycket bättre och fungerar rätt normalt. När Giela inte vill äta så finns det några olika tricks att ta till. Det sägs ofta att man inte ska börja blanda i godsaker i maten eftersom det lätt blir en ond cirkel, men om det blir det beror ju även på hur just den hunden fungerar.

När det gäller Giela så kan det faktiskt vara en funktionell lösning. Vill hon inte riktigt äta så fungerar det ofta bra att blanda i ris, eller så kanske något mumsigt som blivit över från middagen. Oftast räcker det att få henne att ta första tuggan, och när hon väl börjat äta så tömmer hon oftast skålen av bara farten. Magen behöver väl liksom ”komma igång” helt enkelt vissa gånger.

Imorse tog jag till mitt vanligaste knep. Tant äter oftast frukost ”på sängen” men idag gick hon iväg när jag kom med skålen (med ris, mat och vatten). Jag tog skålen och följde efter, höll den framför hennes mun och sa ”varsågod” lugnt, glatt och lite tjatigt. Tant vred undan huvudet. Skålen följde efter.  ”Varsågod”. Tant vred undan huvudet igen, och igen, och till slut så tittade hon faktiskt lite på maten och sträckte ner tungan. När första riskornen slunkit ner så åt hon resten av bara farten. Ett enkelt knep som oftast fungerar väldigt bra just på tant om hennes mage kommit lite i obalans!

Ibland kan det fungera att ge henne första tuggan från handen också. Lägga in den i munnen så att hon känner att det faktiskt var gott, å sen äter hon resten själv. Ja det där med hundar som har svårt med maten i perioder kan förstås ha en orsak som behöver utredas (hos Giela har det iaf tidigare oftast berott på att magen hunnit bli för tom eller helt enkelt hamnat i olag), men det kan också ha många olika lösningar och individanpassade lösningar.

Nu har vi bokat in en veterinärtid på torsdag till tant, för hennes rygg krånglar trots täta laserbehandlingar, och dessutom tycker jag fortfarande att hon dricker lite mer än vanligt, även om hon är pigg i övrigt. Vi får hoppas att det räcker med lite smärtstillande för tant men inte är något fel i övrigt. Det har ju trots allt varit extremt varmt, men Giela är en sån hund som sällan dricker alls, och att se henne dricka mer än en gång per dag är ganska ovanligt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s