Att ”skaka av sig” nåt som hänt

För ganska många år sen, ja det är nog typ 15, så minns jag att jag hade ett samtal med en kompis som hade lite problem med sin hund. När hon skällde på hunden så brukade det sluta med att hunden skakade på sig, och min vän var upprörd. Hon tyckte att hunden ”skakade av sig” obehaget och alltså inte brydde sig. Jag försökte förklara att det nog inte alls var så, men nådde inget gehör den gången.

Sen dess har jag tittat en hel del på skakningar genom åren (förstås), och nu speciellt efter att Noomi flyttat in. Hos huskisarna ser man det främst om det varit ett spänt läge eller lite dålig stämning. Om jag t.ex. går in och bryter en vild lek eller en upptaggad situation så kan det bli så att nån hund skakar sig ett par sekunder senare. Vad handlar det om då? När vi säger ”skaka av sig” så har vi ju gjort en mänsklig tolkning och om vi överför den tolkningen rakt av på hunden blir det ju lätt fel. Hunden skakar sig ju inte för att ”glömma” eller för att den ”skiter i” vad som just hänt. Det skakar ju inte av sig ett minne utan snarare en känsla. Att skaka sig är ju ett sätt att släppa lite på spänningar och byta sinnesstämning.

Noomi skakar sig rätt ofta och jag berömmer henne ofta för det. På henne är det väldigt tydligt. Om hon t.ex. skäller på något hon hör utanför huset (Noomi skäller väldigt sällan ute men rätt ofta inne…) och jag förklarar för henne att hon är töntig och faktiskt inte har hört något farligt alls, så skakar hon ofta på sig när hon börjar slappna av och slutar skälla. Skakningen blir en tydlig signal på att hon släppt ”hotet” och taggat ner, och det ska förstås ha beröm!

14 tankar på “Att ”skaka av sig” nåt som hänt

 1. Hejsan! Tackar för ditt tips,har aldrig tänkt på att huski hundar skakar på sig, men ser jag det, vet jag nu varför,så BRA att du skrev om detta. Har du fler tips om huski så skriv gärna om det. För jag vill lära mig så mycket som möjligt om dem. God kväll på er. Med vänlig hälsning Britt

  • Tack, det kommer lite tips här och var. Ibland betyder ju en skakning helt enkelt att de har oreda i pälsen eller att det kliar lite eller nåt, men ibland kan det även vara ett tecken på att de känner ett behov av att släppa på anspänningar i kroppen. Oftast ser man skillnaden rätt tydligt.

  • Varsågod! Skakningar kan ju komma av blöta pälsar eller annat också förstås, men rätt ofta har de också ett syfte att släppa på spänningar och vissa hundar gör detta oftare än andra.

   • Jag brukar inte alls tänka på att/när min hund skakar på sig, så det blir det första jag ska iaktta. 😀

   • Gör det! Vissa skakar ju aldrig på sig nästan, andra gör det ofta. Vissa av mina hundar skakar på sig i spåret när vi gått en bit, känns som att de laddar och bygger lite stress och är jätteivriga å sen när man gått en bit så skakar de loss den där första ivern och anspänningen ur kroppen. Olika hundar verkar använda det i olika lägen, och på vissa syns det väldigt tydligt just om de upplevt något som de tyckt har varit lite jobbigt eller obehagligt och vill släppa spänningarna i kroppen.

 2. Absolut! Mina har alltid skakat av sig saker. T.ex Sebbe, efter varje tåg/buss resa skakade han ALLTID av sig på samma ställe i tunneln när vi kommit av. Det var liksom ”grejen” haha. Inte förrän han skakat av sig så trippade vi vidare i skönt tempo. Samma sak med Sippan, är något obehagligt ute och skapar rysningar så skakar hon också sig 🙂

  • Hihi, ja visst är det häftigt hur stor skillnad det gör för hundarna. Det är som om kroppen varit helt spänd å sen skakar de loss och den slappnar av. =)

 3. Jag säger också att min Aysu ”skakar av sig” när något jobbigt hänt, exempelvis efter jobbiga hundmöten eller liknande. Jättebra tycker jag som absolut vill att hon avreagerar snabbt och inte går runt med obehagskänslor längre tid än nödvändigt 🙂 Helst av allt skulle jag ju vilja att hon aldrig hade ett behov av att skaka av sig obehag, men riktigt där är vi inte än.

  • Jo jag säger nog samma sak. Det jag reagerade på den där gången var att min kompis menade att hennes hund totalt sket i tillrättavisningen eftersom hunden ”skakade av sig” obehaget. Å jag skulle ju säga tvärtom där, att hunden skakade på sig betyder ju snarare att den faktiskt burit på en anspänning men släppt den. Kul att fler använder skakningen som indikator på ”läget”.

 4. Tror det är rätt vanligt att hundar ”skakar av sig” en känsla eller ett sinnestillstånd 🙂 Ser att mina kan göra det efter vild lek om man går in och lugnar ner dom.

  • Ja jag tror det också. Ett vanligt tecken som säkert inte alla tänker på. Oftast spelar det ju ingen större roll men för vissa hundar kan det ju vara en bra signal att ha koll på, lätt att se om de upplevt en situation som lite jobbig osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s