En riktigt hundig dag!

I förmiddags åkte Giela, Noomi och jag med in till stan när sambon skulle in till sitt jobb. Vi hoppade av vid taxigaraget och promenerade hemåt. Lite soligt, nån minusgrad och lite blåst.

I ”Lillskogen” promenerade vi ofta när vi bodde i stan. Vår lägenhet låg bara en kort bit bort och denna lilla skogsplätt passerade vi ofta igenom. Här kändes det att sommaren är på väg!


Lite mer ”city” än hemma hos oss i Vittjärv


Gågatan i Boden

Här har vi hunnit fram till gångvägen mellan Boden och Vittjärv. Riktigt skönt att promenera på barmark faktiskt. Snö är ju ok men det är skönt att slippa is och halka, både för mig och hundarna.

I södersluttningarna var det riktigt somrigt… när slädsäsongen är slut så borde vi kunna hitta bra ställen att spåra på rätt snabbt, även om det inte blir riktigt där vi brukar vara annars.

Vi promenerade förbi Pagla och skidstadion och vips blev det vinter igen. Både skönt och lite jobbigt för skoterspåret var nästan halkigt! När vi svängde in på vår lilla gata hade vi gått i 2,5 timmar ungefär och även om Giela gick en del passgång så såg hon pigg och glad ut och gick hela tiden framför mig med siktet framåt. Jag är så himla glad att hon fortfarande orkar med långpromenader och små äventyr, min älskade lilla tant.

Så här ser min agilityplan ut just nu… dvs. det är ett tag kvar innan den kan komma i bruk! Som tur är så kan vi ju fortfarande köra släde och Noomi och jag har ju vår källarlokal där vi kan träna oavsett väder, även om den inte är anpassad för agility förstås.

Efter att jag varit en sväng till jobbet, jo det var lite grejor vi behövde titta på nu under helgen, så selade jag ut 6 pigga och glada hundar. Rotax hade lite skador på båda baktassarna så han fick dubbla sockar direkt. Spåren var stenhårda och nästan lite halkiga ibland. Tänk att ett litet litet antal minusgrader kan göra sån skillnad.

Diket här brukar vara torrt men djupt och i början av vintern åker man neeer och sen upp. Nu har istället avsmältningen börjat och vi har en liten bäck att hoppa över! Det har vi inte varit med om tidigare!

Sista dagarna har det blåst och stormat rejält. På jobbet har vi haft lite extra störningar på elnätet pga trä som blåser över ledningarna och liknande, och inne i skogen låg det kvistar och barr och ”skräp” överallt. Inga träd över våra spår i alla fall.

När vi nästan var hemma så testade jag att skicka ut hundarna utanför spåret och jag blev riktigt förvånad när skaren var så hård att den höll för hundarna utan problem! Det hade ju knappt varit kallgrader kändes det som, men tydligen hade det varit kallt nog.

Hundarna kryssade mellan träden men i början var Kaela och Mintu helt osynkade och sprang flera gånger på varsin sida om mindre träd. Som tur var höll skaren för mig också utan bekymmer, så jag kunde gå fram och trassla ut dem utan att behöva pulsa.

Sen kom de ihåg hur det skulle gå till och vi passade på att träna lite höger/vänster och köra slalom mellan träd och buskar.

Paus ute på ett kalhygge. Rotax och Silva har hittat en intressant grop! Nalles nacklina small av när han rundade ett träd på fel sida, och det är ju precis det som ska hända. Skaren gjorde att vi kunde köra lite mer fritt på vägen hem och använda några gamla spår som knappt körts alls i år eller helt enkelt köra ospårat. Kul! Önskar att jag hade tänkt på att testa tidigare för det är en speciell frihetskänsla att kunna köra fritt utan att behöva följa några spår. Trodde inte att vi skulle få chansen detta år men vips så kom den! Dessutom var fullmånen riktigt fin nu ikväll.

Nu sitter jag i soffan efter en riktig hunddag. Dags att gå ut och mata huskisarna. Har nyss delat några block (nu helt djupfrysta) och det krävs lite yxskicklighet men känns bra att kunna dela dem lite mer fritt än de stansade som fanns tidigare. Så här ser de nya blocken från Pondus ut (klyvt en gång). Jag delar vart 10kg-block i 6 delar för att få lagoma portionsbitar till gänget där ute.

För ett par dagar sen fick jag lite frågor kring mat och rutiner med flera hundar, så det passar väl bra att försöka svara på en gång. Giela och Noomi äter inomhus och det fungerar väl som hos de flesta hundägare. De äter inte i någon speciell ordning men jag måste alltid passa Gielas mat lite för Noomi är glupsk och ruskigt snabb.

Hundarna där ute äter Pondus färskfoder och så lite torrfoder. Jag tinar färskfodret här inne i en rostfri hink (har två som jag byter mellan) och häller på ett par liter ljummet (svalt men inte kallt) vatten och så lite torrfoder, innan jag går ut för att mata. Att bära skålar in och ut blir ju väldigt snabbt opraktiskt så istället blandas maten i en hink och fördelas i skålarna där ute. Jag brukar ställa ut alla skålar på ett av kojtaken och så fördela innehållet i hinken. Av en slump så har det blivit några olika märken/storlekar av skålar, men det är också bra för då är det enklare att minnas vem som ska ha vad och hur mycket. Speciellt om det är nån som ska ha medicin eller så.

Mina hundar äter inte i nån speciell ordning. När jag häller upp mat i skålarna står de alla runtomkring och väntar, men de vet att de inte får röra skålarna förrän jag säger deras namn. Oftast ger jag först mat till de som är tystast och lugnast, dvs. det kan vara vem som helst utom Rotax eller Nalle oftast… Rotax har väldigt svårt att inte prata så han blir oftast sist. Skål på marken och hundens namn betyder att den hunden får börja äta, och alla är faktiskt duktiga på att respektera varandras mat. Jag ställer inte heller skålarna på speciella platser utan varierar och ställer dem gärna ganska nära varandra, kanske en meter mellan, för att hundarna ska vara vana att äta med andra kring sig och inte överreagera om nån annan råkar komma nära.

Att stoppa huvudet i en upptagen skål är INTE okej hos oss men däremot är det fritt fram att tvätta ur skålar som de andra lämnat, så det brukar sluta med att alla går runt och tvättar skålarna tillsammans.

Kaela är väldigt glupsk och när hon ätit sin mat så kan hon försöka stjäla sånt som trillat ur de andra skålarna medan de andra äter, men värre än så brukar det inte vara… och jag påminner henne flera gånger i veckan om att det INTE är smart att gå jättenära men det bryr hon sig inte om. Hon sköter det å andra sidan väldigt snyggt och det händer i stort sett aldrig att nån blir arg på henne (morrar eller reagerar med kroppspråk alltså). När alla skålar är tomma och ”diskade” så packar vi ihop och delar upp hundarna i sina egna hundgårdar igen. Precis sådär ska vi ju göra nu…! =)

 

 

 

1 tanke på “En riktigt hundig dag!

  1. God kväll! Trevligt att se bilder från Boden, & din lilla tant hund är ju såå fin, Ni har verkligen blandat väder där uppe, knappt någon snö i Boden, Men vips när du kommer ut i skogen är det snö. Alltid lika trevligt att läsa & se din bilder på alla din hundar.Såå mysigt när du åker ut på kvällarna med dina hundar. Kul att läsa om vilken mat du ger hundarna & hur du portionerar ut maten till dem. MVH Britt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s