Tant på vift och iscool terrier

Igår kväll hade vi besök av en himla söt liten varelse… När hon och Noomi lekte såg det ut så här:

När de lekt och busat ett tag fick de vila lite, och när hon låg stilla var hon så här söt!

Detta är lilla Speja, en huskytjej på typ 11,5 veckor som flyttat in hos en kompis som kört en hel del drag med sin amstaffblandning. Förutom att hon var lite ljusare på ryggen så var hon riktigt lik Mintu när han var liten. Supersöt! Vi enades snabbt om att vi måste köra dem i led tillsammans när hon blir vuxen, och ta tusen bilder!

Speja somnade efter en stund och ännu en gång tänkte jag på när Mintu var liten valp. =) Efter besöket klämde jag in ett avsnitt ”Game of Thrones” och sen åkte Giela, Noomi och jag till Hundarenan för lydnadsträning.


Busig och glad tant!

Giela var lika glad och busig som vanligt och sprättade omkring på planen. Roligt har hon i alla fall lilla tant och som vanligt fick hon belöning för det mesta hon gjorde. Så länge hon anstränger sig lite och har KUL så är jag nöjd!

Det är en stor glädje varje dag att få dela livet med en så pigg tant efter att man delat så många år tillsammans. Det slog mig igår, Giela är nu 13,5 år, bara ett år yngre än Jacki var när hon gick bort. Giela känns piggare både fysiskt och psykiskt än Jacki gjorde i den åldern, så jag hoppas att det betyder att hon får vara pigg och har många år kvar även om hon helt klart kommit till en ålder när man aldrig kan veta riktigt hur länge piggheten och friskheten får sitta kvar.

Noomi och jag körde fritt följ, läggande under gång och inkallning i första hand. Jag roade mig med att fundera lite på hur långt vi kommit med momenten i klass 1, och det ser väl ut ungefär så här:

Platsliggning
Noomi klarar enklare störningar och ligger tryggt då, börjar klara att jag går iväg med ryggen mot henne. Jag kan gå ca 5m och stå där i 5-10 sekunder ungefär. Helt enkelt, en bra grund och nu behövs mer störningsträning och mer uthållighet.

Tandvisning
Ej påbörjat, det måste vi ta tag i!

Linförighet
Bra grunder, hyfsad position men den ska bli bättre, hyfsad bakdelskontroll, fint fokus i 10-15 sekunder i taget med endast enklare störning.

Platsläggande
Lägger sig oftast snabbt och ”bakåt” och oftast helt utan hjälp, men skjuter ibland ut rumpan till vänster och backar ett steg eller två. Detta sker dock endast när jag ber henne ligga då jag står upp så det handlar mest om att föra över hennes vanliga fina läggande även till ”stående matte”. Kan gå ett par steg fram medan hon ligger kvar.

Inkallning
Noomi kan sitta stilla när jag går iväg med ryggen mot henne ca 5 m bort och sitta stilla i 5-10 sekunder. Än så länge kallar jag oftast in henne och backar snabbt för att öka farten när hon startat. Hon kommer in fint vid sidan men än så länge har jag mer fokus på snabb belöning än att hitta rätt position. Detta moment är rätt nystartat.

Ställande
Än så länge har vi främst tränat ”stanna” när hon står framåt mig för att särskilja ”stanna” och ”ligg” och det fungerar riktigt fint. Har provat att föra över det till sidan med lite handhjälp men inte tränat speciellt mycket ännu.

Apportering
Vi har främst lekt ”hämta apporten” och inte tränat klara ingångar eller gripande. Nu gillar hon apporten och det är dags att börja träna på att gripa den och hålla den. Den har i alla fall gått från att vara skittråkig till att vara riktigt kul!

Hopp över hinder
Hopp över hinder har vi aldrig testat ännu, men jag tror inte att det kommer att vara ett problem. Förra sommaren testade vi lite agility så en liten minigrund har vi.

Så, även om vi har långt kvar till ett färdigt program så känner jag att många moment har bra grunder och främst behöver slipas detaljmässigt och utökas tidsmässigt eller avståndsmässigt. De grunder som jag fokuserat på har vi hyfsat bra på plats!


Läggande under gång


Mitt älskade lilla troll, det bästa i hela världen!


Fina Molly


Dansa och hennes valpar


Älva

Som vanligt hade vi en riktigt trevlig kväll och alla var så duktiga och gör så fina framsteg!

Idag efter jobbet skyndade jag mig till Djurmagazinet för att köpa två blinkande lampor att utrusta Giela och Noomi med inför kvällens slädtur. Dessa kostade kring 250kr styck och skulle tydligen vara riktigt bra! Tjejerna fick på sig varsitt täcke och så lampan på ryggen.

Medan jag selade på huskisarna studsade Noomi runt på kojtaken och spanade in läget. Om huskisarna hade varit lika spänstiga motsvarande sin storlek så hade jag behövde dubbelt så höga hundgårdsväggar!

När vi kört ett par kilometer fick Noomi och Giela hoppa ur släden och de rusade runt som små tokar förstås. Gielas vita lampa lyste klart och syntes rätt bra, men den lyste inte sådär superstarkt som jag hade väntat mig. Noomis var orange och blinkade och den såg jag rätt dåligt faktiskt. Kan inte säga att jag är helt nöjd. Gielas billiga röda blinkhalsband var mycket bättre men tyvärr hittar jag ju inte åt det nu… =/ Det kostade dessutom ungefär en femtedel så mycket!


Spannet med Noomi mellan ledarhundarna och Giela längst fram

Vi körde bara den kortaste rundan på 7km eftersom det var närmare -20 grader ute och Giela och Noomi var med. I det läget känns det mer passande att inte dra iväg så långt hemifrån om nån skulle frysa eller så.

Noomi sprang vid släden i kanske 5km ihop med Giela. Hon kom ofta bak till mig för att titta till mig på släden, men hade alltid lika bråttom att fortsätta framåt för att INTE hamna i släden igen. Visst är det kul att åka där, men att springa själv är ännu roligare. KAN SJÄLV! Till slut började hon springa lite konstigt så jag plockade upp henne och hon hade stora isbitar mellan alla trampdynor. Så pass mycket att de flesta huskies skulle ha stannat och blivit trebenta, men en terrier är en terrier och jag insåg snabbt att jag måste vara den som tänker ÅT Noomi i det läget, för annars kan hon få skavsår i småfossingarna. Riktigt kul verkade hon i alla fall ha och hon vägrade låta lite is hindra hennes äventyr!

Skägget fullt i frost och is kring nosen! Under täcket var Noomi varm och gosig förstås, men huvudet såg ut som en ishund när vi kom hem! Ändå ville hon INTE åka släde, skulle springa själv!

När vi hade ca 500m kvar hem svängde vi in på ett litet sidospår när Giela var ett par meter framför ledarhundar, och hon missade helt vår sväng. Vi stannade 15m in efter spåret och jag ropade på Giela men tant kom inte. Jag hade inte lust att vända spannet på det smala spåret med Noomi lös och Rotax och Mintu i spannet, men Gielas vita lampa syntes inte till nånstans. Eftersom de båda spåren går ihop längre fram fortsatte vi framåt med spaning åt alla håll eftersom jag antog att hon fortsatt framåt och missat att vi svängt av på nåt sätt, men ingen Giela syntes till. Vi svängde upp på spåret där hon borde ha hamnat men hittade bara spår som gick åt andra hållet. Sambon var inte hemma så ingen kunde titta om tant sprungit hem heller. Efter 5 minuter bestämde jag mig för att köra hem och titta om hon sprungit dit och det var närmare -20 grader. Alltså ganska kallt ändå för en tant som alltid bor inne.

Noomi blev motvilligt inlyft i släden och vi skyndade hem och rundade huset eftersom jag tänkt lämna Noomi inne ifall vi skulle ut och spana mer. När man tittar efter en borttappad tant så vill man ju kunna ha fullt fokus på det och inte behöva hålla i en liten terriertok, samtidigt som jag hoppades att tant skulle ha hittat hem själv medan vi sökte henne. . När vi rundade huset och hela hundspannet sprang upp till ytterdörren (yay – vi ska in!) så såg jag ett blått litet täcke som stod mellan bilarna och väntade. Kloka lilla tant måste ha tappat bort oss i svängen men valt att fortsätta den korta biten hem istället. Pust. Lite orolig hinner man ju ändå bli när det är kyligt ute. Även om tant inte brukar vimsa bort sig och gå vilse så kan ju tanthundar plötsligt göra tokiga saker i situationer de inte är vana vid.

Slädturen slutade där, och söta tant fick komma in i värmen efter att ha väntat på oss en stund. Huskisarna verkade rätt nöjda trots den korta turen, och Noomi var inte speciellt trött utan stal mina rosa skor och husses kalsonger medan jag drack te framför TVn under resten av kvällen. Bilden vi tog på Noomi tror jag nog kan kvalificera som ”coolaste Cairnterriern” i alla fall. =)


Tant – återfunnen!

Nu är det sovdags, imorgon blir det nog ingen slädkörning utan lydnadsträning med Noomi och promenad för henne och Giela. Först – sova!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 tankar på “Tant på vift och iscool terrier

 1. Vilken fin hall ni har! vad är det för lokal/byggnad? så här mitt i vintern kommer jag på att det är kallt och letar lite maniskt efter en lokal.. Men jag ska försöka göra det lite tidigare till nästa vinter.. 😉
  Och vilken härlig bild på lilla terriern! 🙂

  • I Boden har vi ju ett överskott av gamla militärbyggnader som militären inte längre använder, och denna loka ligger på ett sånt område. Vet inte vad det varit tidigare, men där finns rätt bra utrymmen, toaletter, ett litet fik mm. Sen vet man ju aldrig hur länge den får vara kvar, men förhoppningsvis länge för den är guld att ha. Underlaget fungerar inte för agility då mattan blev för halkig (bara enklare övningar) men för lydnad och liknande är den kanon. Hoppas du hittar något bra i närheten!

 2. Vad härligt glad Giela ser ut! Jag blir lika glad i hela kroppen av att se henne som jag blir av Sultan när han är på samma humör!

  Vi har fått mer snö och PLUSGRADER! *tänker många fula ord* Får vi komma upp igen nu när vi fått upp ångan i draget?

  • Hihi, ja Giela är lätt att göra glad och så länge det håller i sig får man ju vara glad för tants skull! Förstår helt hur du menar, det är liksom något extra jämfört med de hundar som bara alltid är glada och pigga och aldrig har ont.

   Vi har äntligen fått lite varmare, inte -35 längre utan -10 idag! En hel vecka har vi haft rätt ”varmt och skönt”, så det är bara att komma! =) Förresten, jag måste ju skicka dig dina Kongar! Noomi och Giela har försökt tömma dem på mat och så fick jag diska ur det sista för de hade inte nog långa tungor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s