Goda Rotaxnyheter!

Jag hade tänkt att vi skulle åka in till stan och styrketräna igår morse men sambon envisades med att vi skulle ta en promenad istället. Giela och Noomi fick följa med ut i ett vackert landskap med mjukt snöfall och sol där bakom. -10 grader visade sig vara kallare än vi trott. Det tar ju på nåt sätt lite tid att vänja sig vid att man faktiskt måste klä sig mer och jag frös lite medan sambon efter en stund beskrev sig själv som om han ”badat och sen gått in i en frysbox direkt”. Brrrr!


Äntligen börjar isen lägga på vår lilla å, här ska vi svischa fram om nån månad!

Efter promenaden var det dags för dragträning av de andra huskisarna. Jag körde Rossi, Rotax och Kaela först. Nu körde vi snäppet långsammare än vanligt och Rotax rörde sig betydligt bättre än vanligt och kunde hålla sin trav. Kaela såg ut att ha bråttom så det var svårt ibland att avgöra om hon gick orent eller bara försökte öka farten. Vi hade sån tur förra veckan att Olga och Urban hade en nomesele från ”Oh so Fast’s” (som bland annat importerat några av Gakkons förfäder från Alaska) som de inte längre hade användning för. Den passade bra på Kaela! Annars har det ju varit svårt att hitta selar i bra storlek och passform till henne. Alla är antingen för stora, eller för små…Tusen tack!

Att köra Kaela i kort sele fungerade inte längre nu när hon blivit bättre i ryggen och vill lägga tryck i selen igen. Då trycker den korta selen på andningsvägarna och så kan vi ju inte ha det. Jag måste säga att jag faktiskt gått från att köra korta selar på de flesta av hundarna till att ha nomeselar på nästan alla igen. På vissa har selarna tryckt på luftvägarna när hundarna jobbat hårt och på andra har nomeselarna åkt på igen bara för att… ja jag vet inte riktigt, men det har känts bra. Även om de korta selarna ger mer frihet att röra sig så innebär de ju även att man har ett band kring ryggens mitt och om det kommer ryck i sidled så ser det mer obekvämt ut.

Kommer absolut att behålla de korta selarna och fortsätta växla för en del hundar, men för Kaela och Nalle t.ex. så är det bara nomeselen som fungerar för att de ska kunna jobba som de vill.


Mintu, Silva och Nalle flyger fram

Cykeln hade förstås lite sämre grepp nu när snön kommit och bitvis hade vi riktigt långa bromssträckor, men det är ju inte så konstigt. Underbart vackert ute i alla fall!


Silva och Kaela solar i sitt vindskydd

Efter dragträningen drogs tempot upp ännu mer. 13.00 hade vi promenaddate på stan så lunchen föll mellan stolarna. Världens snällaste sambo skulle byta till vinterdäck på min bil för det hade jag ingen tid till själv. 16.30 skulle vi ju vara i Råneå och rehaba hundar!


Flinga, Noomi och Rossi

Vi promenerade inne i stan och försökte sätta hundarna på denna lilla bänk för att fota lite. Flinga och Rossi går ju att arrangera rätt bra men Noomi har inte lärt sig att sitta stilla på det sättet, så det blev så här istället…. =) När hon ”attackerar” de andra med pussar så vill de ju helst inte sitta kvar heller…


Flinga har varit med i hundgänget sen hon var några månader gammal. Hon är faktiskt ungefär två månader äldre än Rossi bara, men Rossi flyttade ju in hos mig först ett år senare.


-Åååååh vad roligt säger Rossi…


Rufsig terrorist!


Isen håller för Noomi!

När vi gått en bit ringde sambon och berättade att mina nya vinterdäck inte passar på min bil. =/ Typiskt! En liten stund senare tog jag upp telefonen för att kolla i min och Paulas FB-konversation när det egentligen var vi skulle vara i Råneå på Älvdalens hundhälsa, var det 16.30 eller 16.40? Paula hade ju varit så himla snäll och fixat lite specialtider till oss så att jag skulle kunna köra laser på Giela, Kaela samt kolla upp Rotax. Verkligen ett ställe med superbra service!

Jag satte nästan vinterluften i halsen när jag såg att vi pratat om 15.30 istället! Alltså en timme tidigare och min stackars bil stod uppallad utan vinterdäck en halvmil hemifrån…! Vi fick korta promenaden till hälften och min käre sambo ryckte in igen och hämtade upp mig och hundarna. Sen skyndade vi hem där jag bytte hundar och jag lånade hans bil och jäktade mot Råneå medan han fixade min bil. Rotax, Kaela och Giela fick sitta på sätet i skåpbilen för den är inte alls hundanpassad där bak men alla tre är duktiga på att åka fint i bilen. Rotax vill bara sitta nära och luta sig lite mot en så är han nöjd.

Vi hann faktiskt fram i tid – som genom ett mirakel! Giela och Kaela fick sina laserbehandlingar på ryggarna och Kaela fick lite på nacken också. Hon har helt klart ”ont” i nacken och Paula menade att iaf på hästar så startar många ryggproblem just i nacken.

Sen var det Rotax tur. Jag väntade mig att hon skulle säga att han var stel i ryggen eller markerade nån slags smärta.

Istället fick vi glada nyheter. Hon kände inget direkt konstigt alls utan tyckte att han var fint musklad och laserbehandling som jag bokad kunde vi avboka eftersom inga större problem fanns att lasra på. Eventuellt hade han mindre rörlighet i ena handleden fram men inget stort eller allvarligt fel.

Skönt att ha ”fel” på magkänslan ibland. Vi fortsätter köra i långsammare tempo och hoppas att han fortsätter se fin ut. Blir det komplikationer så får vi ta det då, men för nu så var det här ett otroligt skönt besked. Han är ju inte byggd för att springa snabbt och kanske helt enkelt trivs bättre i långsamt tempo?

Rent allmänt kommer ju den här vintern att bli lite speciell för oss då Kaela helst ska gå i trav för att spara ryggen, så hela spannet kommer ju att få gå långsammare. Silva kommer att bli uttråkad! Dragträffarna kommer att bli lite speciella eftersom vi kommer fram när de andra redan fikat klart… men så länge vi kan hitta ett sätt att vara ute alla tillsammans så är det viktigast av allt. Om vi får köra långsammare än allt annat så får det vara så helt enkelt! Kommer bara att bli mer foton och lättare att lära Noomi att åka släde!

 

 

 

 

 

2 tankar på “Goda Rotaxnyheter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s