Hur är det att ha 8 hundar i ett litet hus?

Vårt promenadsällskap fick tyvärr ställa in så vi ändrade planerna för kvällen. Först hade jag tänkt promenera ändå men sen blev det omkastade tankar och alla hundar fick komma in istället. Så himla mysigt att ha alla samlade. Noomi satt förstås i vardagsrummet med husse bakom ett kompostgaller, men både hon och huskisarna är väldigt lugna och avslappnade kring varandra nu, så länge Noomi inte kör igång en ”jag-älskar-dig-kompis-och-ska-pussa-dig-tills-du-kvävs”-hälsning. Hennes tunga är ruskigt snabb. Har haft den längst upp i näsan säkert tre gånger bara idag. Så här glada är huskygänget över att vara innehundar för en kväll.


Silva smider planer…(för er som undrar så sitter hon närmast bordet)


Matfixning i källaren med publik

Äntligen har jag lyckats ordna en bra rutin kring mat och tining av mat. Nu har jag dubbla rostfria hinkar och varje kväll efter att de ätit så lägger jag mat för tining i båda hinkarna för nästa dags två portioner. Vatten i den som ska vara tinad på morgonen och bara mat i den som ska vara till kvällen. Borde vara idiotsäkert men det återstår ju att se…

Förutom mys och kloklippning sökte vi förstås lite godis. Efter att alla huskies fått sina klor klippta bar jag ut Noomi i köket och satte mig på köksgolvet med henne för att ta hennes klor också. Det är enda rummet med riktigt bra belysning och huskisarna var så duktiga, först kom några och nosade lite och sen gick alla och lade sig att sova på olika platser i köket och hallen. Rotax låg bredvid och tittade storögt när jag klippte hennes klor. Han verkade vilja ha koll på att allting fungerade som det skulle och såg riktigt tankfull ut. Sen lekte han och Noomi lite medan hon satt i mitt knä och självklart passade hon på att kissa lite, sådär som man tydligen ska göra när man blir riktigt glad och ska hälsa på nån. =)


7 huskies väntar medan matte gömmer godis


Jag vet inte hur det går till, men varje gång vi gör det här så brukar Giela bli stående med Nalles svans rakt i ansiktet, även idag! =) Måttligt road tant!


Systrarna söker samma sak


Nalle!

En av de allra vanligaste frågorna jag får är om hundarna bor ute eller inne, samt om jag har alla inomhus nån gång. Svaret är att 6 av hundarna bor ute normalt sett men alla är vana att vara inne och trivs med det. Alla är rumsrena även om jag inte skulle lite på att precis alla skulle vara 100% rumsrena om vi åkte hem till en okänd lägenhet t.ex. Normalt sett är alla hundar inne tillsammans minst en gång i veckan och ganska ofta får de då även sova inne. Sen Nooomi flyttade in har det varit mer sällan men nu när hon börjar vara större är det enklare att koordinera på bra sätt igen även om jag fortfarande har dem åtskilda.

Vi har ett väldigt litet hus med små rum men hundarna är ganska lugna och vilar mest när vi är inne. Följdfrågan brukar nämligen vara: ”Blir det inte trångt?”. Mjo när alla är uppe och rör sig och råkar vara just där man själv ska passera så visst blir det lite trångt, men när alla sover och vilar så fungerar det jättebra, kan bli riktigt mysigt i soffan! Så här kan det se ut i köket när 7 hundar vandrar omkring, sitter vackert, eller vad de nu gör…

Varför bor inte alla inne jämt då? Vintertid så är det enklare att ha spannhundarna ute så att de kan dricka tillräckligt mycket för att orka springa. Om de är inne när de dricker så mycket så blir det väldigt många kisspauser. Sen så trivs de bra ute och har många roliga saker att titta på från sina hundgårdar. Våra hundgårdar är tillsammans faktiskt ungefär 50% större än ytan på vårt hus (om man inte räknar vår oinredda källare)!

Ett litet hus har dessutom inte så mycket luft i sig. Om alla 7 huskies sover inne en natt så hänger hundlukten tung när man vaknar på morgonen och om nån eller flera fäller så är det drivor av päls kring dörrlisterna. Dessutom räcker det att 1 enda hund behöver ut och kissa av nån orsak så störs nattsömnen och med hundar som är vana att sova ute så är ju risken större att de vant sig vid att kissa en sväng på natten. Jättemysigt att låta alla sova inne ibland, men inte riktigt hållbart 7 dagar i veckan när man bor som vi gör.

Nu har Nalle, Mintu, Rossi, Silva, Kaela och Rotax gått ut i hundgårdarna och fått sin middag. Själv ska vi sova och drömma oss bort till kommande snön…om den nu bara kommer nån gång!

 

7 tankar på “Hur är det att ha 8 hundar i ett litet hus?

    • Tack Linnéa, de är riktigt goa faktiskt, de kommer från många olika bakgrunder och har olika historier men fungerar jättefint tillsammans och alla älskar att kramas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s