Sammanfattning av senaste tiden

Veckan som varit har jag helt saknat blogginspiration och dessutom har tiden varit knapp, så här kommer nån slags sammanfattning för hela veckan och lite till, med både högt och lågt.

Förra fredagen var Giela till Råneå för simning och när jag torkade henne upptäckte jag två saker. Hennes förstorade juvervårta är jättesvullen igen så det blev tratt på tills den krympt ihop igen. Hon hade ju samma bekymmer för nåt år sen men det verkade vara övergående då och jag hoppas det blir likadant nu. Sen såg jag även varför hennes ena öga runnit så i ett par dagar, på övre ögonlockat satt en utväxt som pekade in mot ögat! Veckan som gick var vi till veterinären och den 27/9 fick vi tid (den enda veterinären som gjorde den typen av operationer hade inga tidigare tider…) och då ska lilla ploppan bort! Juvervårtan är fortfarande stor och Giela går runt med tratt och är väl inte supernöjd över det…


Det knasiga juvret!

Förra lördagen var vi på bruks och tittade på lydnadstävlingar. Många av våra duktiga kompisar tävlade med fina resultat.


Noomis faster Betty, Zoot Beoynce Knowles, var med och tävlade.


Duktiga lilla Betty tog sitt andra förstapris i lydnadsklass två och blev så här glad!


Träningskompisen Szune fick också ett förstapris!


Träningskompisen Mila vann lydnadsklass två!

I lydnadsklass ett gjorde Frida och Kriga en fantastiskt fin uppvisning med 10:or på allt utom apporten där de fick 9,5. Riktigt snyggt! Tyvärr hann jag bara ta några enstaka bilder och på långt avstånd så det blev inte så bra.


Duktiga lilla Kriga!


Lite byggnationer har vi också hunnit med, snart är hundgårdarna redo för vinter igen!

Tant solar! Vi har verkligen haft en fantastiskt fin höst, torrt och varmt, lite väl varmt för dragträning ibland men när man cyklar korta sträckor spelar ju inte temperaturen lika stor roll som när man drar tung vagn.


Mintu


Höstmorgon

Dragträning har vi också hunnit med på cykel. Kaela + Rossi, Rotax + Silva och Nalle + Mintu har jag kört några gånger. Kul att cykelträna igen faktiskt, barmarksvagn är skoj på ett annat sätt men omväxling förnöjer absolut. Vi kör en liten runda på 3-4km. Pyttekort, men faktiskt alldeles lagomt såhär nu i början. Lagomt för Kaela också och det passar bra att köra henne och Rossi eftersom Rossi trivs bra i travtakt.

Tanken har varit att cykla denna korta slinga iaf resten av September och sen eventuellt fortsätta cykla ett tag till. Det känns som ett bra sätt att ”mjukstarta” hundarna efter en sommar med mindre fys-inriktad träning och jag har tid och möjlighet att dela upp dem så det fungerar fint. Att träna tungt har vi ändå gott om tid för och distans har vi inget större behov av. Första turerna på snö blir ändå sällan mer än en mil eftersom det är svårt att hitta bra ställen att köra på innan skotrarna kommit igång. De gånger vi kört 2-3 mil på barmark har vi ändå fått vänta minst nån månad innan vi kunnat överföra den träningen på snö.


Hemma på vår gata


En annan tur med riktigt mysigt morgonväder, Rotax och Silva även här


Mintu och Nalle


Rossi och Kaela

I måndags kväll kom min gulliga mamma körande med säkert 200L kött och ben till hundarna. Nu har de ju en egen ”benfrys” och den blev nästan full av första leveransen. Jättekul att kunna buffra upp med ben och kött. Hundarna blev riktigt glada och Rotax pratade ända tills första benen serverades. Mums!


Giela ”Sputik” på väg till lydnadsträning

Noomi har fått fortsatt agilityträning och klarar nu raka tunnlar samt hopphinder. Än så länge bara en av dem åt gången. Hopphindret kör vi med lägsta möjliga nivå på bommen förstås, det blir knappt ens ett hopp, bara för att vänja henne vid handlingen och att inte bli för van att alltid gå vid sidan som i lydnaden. Hon är duktig! Att skicka mot riktningshållaren fungerade klockrent redan första gången, är jätteglad att jag lärde in den snabbt som attan för det kan vi använda till mycket!

Förutom drag och lydnad och agility har det förstås blivit en del viltspårande, som vanligt helt enkelt.

Noomi fick ett eget viltspår i fredags men det gick sisådär… jag VET ju att hon KAN, när hon hittar ett spår hon är intresserad av så går det riktigt snyggt och hon dammsuger sig fram. Hon har ju ”provat” huskisarnas längre och klurigare viltspår nån gång och det klarade hon fint även om hon var trött efter nästan 400 meter spår på sand. Skitspännande var det då! Vi har nog inte hittat rätt ”knappar” att trycka på ännu helt enkelt. Hon klarade spåret, men inte alls med samma fokus som när hon kollar vad huskisarna hittat på och köttbitarna på slutet var goda, men inte mer än så.


Rossi

Vi testade Runkeeper igen men det fungerar inte alls för våra slingriga spår med många små vinklar och utbuktningar. Den samplar alldeles för sällan och det blir mest raka sträck. Ska ladda hem några appar som andra tipsat om senare för att kanske kunna kartlägga vår spårning lite bättre.


GOTT med kött som belöning tyckte i alla fall Giela!

OJ, när man sammanfattar allt på en gång så är min egen tanke ”Vi gör faktiskt rätt mycket grejor ändå!” Jag brukar inte tycka att vi är så enormt flitiga egentligen, men när man ser det så här så hinner vi faktiskt med en hel del roligt på bara en ”vanlig” vecka också.

I helgen har jag varit borta en del då en gammal vän som nu bor i Umeå varit uppe i Boden, och vårt gamla ”tjejgäng” har umgåtts allt vi hunnit med – tänkt att efter typ 10 år så har vi fortfarande varandra. Många av de förhållanden som från början förde oss samman har tagit slut, vissa av dem som förde oss samman umgås inte alls längre, men vi har fortfarande varandra och det har varit jättekul som vanligt.

Sen har det hänt ännu mer ”spännande” saker tyvärr. Imorse när jag skulle mata hundarna märkte jag dock snabbt att Kaela inte alls var som vanligt. Hon hade ätit sin middag igår men idag ville hon inte äta och hon såg rätt eländig ut. Tempade och kollade igenom henne men hittade inget konstigt. Däremot dreglade hon lite och knep ihop munnen och mådde helt klart illa. Hon spydde 3-4 gånger också och fick inte behålla vattnet hon drack.

När vi åkte in till Gammelstad på eftermiddagen var det en av våra favoritveterinärer, Andreas, som tog emot. Han har själv draghundar och var den som tittade på Kaelas rygg för ett par veckor sen. Röntgen visade något konstigt men svårbestämbart i tarmen, och kontrastvätskan spydde hon upp, så ett tag efter att jag lämnat henne där ringde han och ville öppna henne för att försöka hitta orsaken.

Det visade sig vara helt rätt beslut. Förutom en lång socke där inne så såg han några svarta prickar på tarmen, dvs. den hade börjat ta skada och det var tur att vi inte avvaktade längre med att åka in. Han trodde att dessa skador skulle läka ut av sig själva. Kaela blir kvar på Djursjukhuset minst en dag, eventuellt fler, och vi hoppas att resten av läkningen går bra utan komplikationer. Att öppna både buk och tarm är ju inte alls riskfritt men vi håller tummar och tassar för en bra läkning!

Ingen av huskisarna (förutom Giela) har ju varit inne speciellt mycket sista tiden eftersom vädret varit så torrt och fint, så jag vet inte riktigt var eller när hon hittat denna socka. Den där släkten (Silva och Mintu speciellt) är verkligen fenomenala sockjägare! Ser man själv inga sockar så hittar de ändå sockar på nåt underligt sätt… Nu är den i alla fall utplockad, även om det säkert inte blir ”gratis” för matten.

Nu ska hundarna få lite tuggben att mysa med i mörkret, mycket vettigt har inte blivit gjort idag eftersom dagen gått åt till att hålla koll på Kaela. Sista fikadejten med tjejerna ställde jag in eftersom jag inte kunde lämna sjukling hemma och åka iväg och nu sitter vi hemma och oroar oss lite istället. Nåja, alla dagar blir inte effektiva dagar helt enkelt! Lite middag på det här och en dusch så kan arbetsveckan börja igen. =)

 

 

 

3 tankar på “Sammanfattning av senaste tiden

  1. Du har ju cykelhjälmen som en munkhatt syster! =) Dra ner den så den täcker dina kloka hjärnceller! Sockjägarna är lite för effektiva verkar det som. Kram på er!

  2. Det finns ju ingen svensk fb-sida för cairnterrier, men vi här på västkusten har en. Och vi försöker motivera varandra och andra cairnägare att vara aktiva och visa upp våra hundar. Det vore väldigt roligt om du ville lägga upp bilderna från lydnaden när Noomis släkting tävlade och gärna lite om Noomi och din blogg också.
    Hoppas att operationen och eftervården gå som det ska. Inte behöver man fundera på vart pengarna ska ta vägen när man har hund i alla fall…

    • Hej Johanna, så roligt att läsa! Jag har många gånger tänkt att det borde finnas ännu fler Cairn som tränade och tävlade aktivt, de har ju stor kapacitet och gillar att jobba med allt man hittar på. Ska höra med Bettys ägare men tror säkert hon tycker det är OK. Var nånstans vill du att jag ska lägga dem?

      Jo nog är det tur att det finns försäkringar såna här gånger, detta år har jag gått rejält plus även om man räknar in försäkringskostnaden för alla åtta hundarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s