Rallylydnad och Noomiträning

Efter en varm dag kom mörka moln men som tur var ytterst lite regn medan vi tränade hundar. Huskygänget fick köra en förenklad rallylydnadsbana där de flesta momenten innehöll varianter av ”sitt” som är kommandot de alla kan bäst. 7 skyltar + start och mål och en bansträckning som gick BORT ifrån de största störningarna. Hur gick det då? Efter förra veckans totala katastrof var detta en klar förbättring.

Eftersom många av hundarna inte lärt sig att sitta vid sidan eller andra bra grunder så blir det mycket ”följ godishanden” och inte vidare snygg träning, men idag var vi i alla fall snäppet snyggare än senast och det var inga lika många hundar som kändes som katastrofer. Mest katastrofal var nog Nalle. Trots att alla andra redan åkt hem hade han väldigt mycket att titta på och tänka på. Många av de andra var rent utav ”duktiga” och vi hade nästan ”flyt” korta stunder ibland. Nyttig träning är det för små trollen, och för mig med – kroppskontroll och munkontroll! Det är svårt att ”fulträna” på ett snyggt sätt med olika moment, olika hundar och störningar på det.


Silva skötte sig rätt bra idag

Noomi fick lite träning på inkallning med störning. Först när Therese tränade med sina hundar och sen när Therese stod med en pipleksak och pep åt oss. Hon hanterade båda delarna fint och kom ibland rusande för att leka innan jag ens hunnit ropa. På plan har hon fint fokus och lyssnar bra. Ute i vardagen är det lite mer ”valpöron” och jag kommer ofta på mig själv med att behöva tänka på vilka ord jag använder och att undvika att vara tjatig. Världen innehåller så många spännande saker för en valp.

Sen fick Noomi hitta ett par spårpinnar också. Detta var en ny gräsmatta med längre gräs så hon hittade dem inte lika enkelt, men det spelar ju ingen större roll eftersom vi bara hittar dem ”av en slump” än så länge. Hon tyckte fortfarande att de var jätteroliga att hämta men jag känner att vi måste hitta nya sätt att leka om de ska fortsätta vara sådär vansinnigt roliga. Tänk så knasigt, för några år sen tyckte jag folk var lite överdrivna när de bloggade om att hunden inte lekte med nog hög intensitet. Nu sitter jag här själv och känner att det faktiskt är riktigt viktigt. Visst tycker hon den är jättekul att leka med men jag vill ha GALEN, inte bara KUL!

Det känns så himla skoj att köra igång igen med lite mer seriös träning i lydnad, spår mm men det är också svårt och lite ovant på nåt sätt. Tur att jag har många snälla och duktiga träningskompisar nu när man är så ringrostig!


Noomi råkar hitta en spårpinne på sin promenad

Noomi fick även leka en stund med fina Liz. Hon är kring året gammal men lekte så lugnt och bra. Dessutom har hon ju en ruskigt vacker chokladfärg till sina blå ögon – supersnygg!


Söt valp – men lite jobbig och också!

Nu sover Noomi som en liten stock här hemma på soffan och alla andra hundar är ute och sover gott även de. Giela ville ut i hundgården och valde dessutom att bo med löptikarna Rossi och Silva. Jag vet inte om hon riktigt förstod vad hon gav sig in på för Silva vill tydligen att de ska leka snuskiga lekar och skäller uppfordrande! Jag låter oftast löptikarna bo tillsammans eftersom de oftast är synkade och gärna vill jucka på varandra. De som inte löper tycker oftast inte att det är lika roligt och risken för bråk är nästan minst om man gör så. Måste nog gå ut och rädda Giela snart, samt starta grillen!

2 tankar på “Rallylydnad och Noomiträning

  1. sv: Tack, vad glad jag blir att du känner så när du läser det jag har skrivit 😀
    Sen tycker jag även att man kan satsa för meriter och liknande, men man behöver ju inte göra det i ett sådant pressat tempo med massa ”måsten” som tynger både en själv och på så vis även hunden. Dessa meriter tycker jag istället ska vara något sekundärt som kommer tillsammans med att det är roligt. Att ha roligt ska vara det viktiga och man måste verkligen inte ta meriter, sen att det hade varit kul, det är en annan femma 😀

    Men där är ju Liz! 😀 Bor du i Boden eller? 😀

    • Precis! =) Visst kan man satsa på meriter men det ska ju anpassat efter det man själv vill och i den takt an själv vill, inte bara framhetsat av alla andra. =) Som du säger – det ska vara kul!

      Jo jag bor just utanför Boden, brukar träna ihop med Liz och hennes matte rätt ofta under sommaren när vi inte är ute i spåren hela tiden. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s