Valpkursträff nr 4, bildekalsinfo och bollcore

Vi börjar dagens inlägg med att svara på en fråga!

”Hej o tack för en trevlig blogg! Har alltid varit smygförälskad i polarhundar och njuter av dina fina bilder på ännu finare hundar! Dina hundar verkar ha ett sånt bra liv och jag är tacksam för att du delar med dig av er vardag. Nu till en liten undran; din bil syntes i ett inlägg för några dagar sen, och jag blev blixtförälskad i dekalen på sidan! Så jag undrar var du har köpt den och om du vet om det finns med andra raser? Vi har jämthundar, och ett liknande jämthundshuvud skulle sitta fint på vår ena bil! Skulle väl förvisso se rätt likt ut. (Jo, våra jämtar har fått utstå en del övningar från en draghundsintresserad matte. Och nu äntligen har vi en som drar! Som vill och verkligen tycker det är kul! Kickbiken och draglinorna jag köpte för några år sen i förebyggande syfte kommer äntligen till ordentlig användning och Sota, som hon heter, kommer garanterat vara i form till älgjakten!)

Trevlig sommar! //Tilda”

Tack för dina snälla ord Tilda! Bilen som beskrivs är förstås min gamla trokännare Caddyn! Världens mest praktiska bil även om just min numer är rätt skramlig och högljudd. Dekalen på sidan ser ut så här:

Texten klistrade jag på lite snett (rättare sagt, jag satte den vågrätt men bilen lutar ju lite), men i övrigt är jag väldigt nöjd med den. Det ser likadant ut på båda sidor bilen. Både text och bild gjorde jag hos en lokal firma som fixar tryck till bilar och annat. Det är ”plast” som skurits ut i rätt mönster som man sen bara ”klistrar på”. Nu var ju detta några år sen men jag tror inte att det var så dyrt, lite över tusenlappen kanske? Då monterade jag delarna själv vilket kräver lite planering men inte är speciellt svårt.

Bilden har jag faktiskt gjort själv. Det är en förenkling av en bild på Giela. Eftersom hon var min allra första husky kändes det rätt att låta henne bli vår ”logga” även om hon aldrig varit någon suverän dragare. Så här ser den bilden ut som jag använde som utgångspunkt:

Den är alltså inget jag köpt utan alldeles hemmagjord. Jag gjorde den som JPEG-fil men för att man ska kunna trycka den måste den göras om till vektorgrafik och en rätt stor del av priset var just detta. Jag hade inte rätt program själv utan firman skickade iväg bilden till ett annat företag som vektoriserade den. Nu finns den å andra sidan vektoriserad och klar om jag vill trycka den på något annat.

En personlig touch på bilen är skoj på många sätt, dock måste man tänka lite extra på hur man beter sig i trafiken för om man retar upp någon så är man ju väldigt ”synlig” så att säga. Själv tycker jag mest att det är positivt – bland alla vita Caddys som rullar runt i stan så känner mina vänner ändå igen min! En Jämthund borde kunna göra sig riktigt bra tycker jag, hundar med teckning av Gielas typ är ju enklare att stilisera så att man ändå ser ögon osv förstås, men sånt kan ju alltid gå att lösa.

Vidare till idag! Det var valpkurs igen! Av nån anledning var det full fart på Noomi nästan hela eftermiddagen och fastän jag lade mig med henne i soffan och höll fast henne i min famn tills hon somnade så poppade hon snabbt upp igen. Lilla tok! Just med tanke på kursen så tog vi det väldigt lugnt idag men eftersom lilla tjejen inte hade tid att sova var hon ändå lite övertrött när det väl var dags. Annars brukar hon sova länge och rejält mellan varven – men inte idag!


Att ligga i mattes knä är mysigt och där tar vi det lugnt

Jag väntade mig lite mer ”kaos” med tanke på att Noomi snabbt skulle bli övertrött, men hon höll faktiskt ihop ganska bra ändå. Idag tränade vi följsamhet och kontaktövningar i koppel och hon var faktiskt riktigt duktig med tanke på att det mesta var mer eller mindre nytt för henne. Ibland blev det stenplock, grävmaskin och tokryck men det var först på slutet som det började märkas rejält.


Teoripaus

Jag är fortfarande så himla imponerad av lilla Noomi. Mentalt så är hon precis så som jag önskar att en Cairnvalp ska vara, och hon är riktigt rolig att jobba med fastän vi bara hunnit starta med några få små moment. Tänk så kul vi ska ha sen när vi börjar sätta ihop hela moment och kör igång på riktigt! Än så länge är det mest lek och grunder, vi har introducerat klickern, hittat några riktigt bra belöningar som hon älskar och börjat köra lite korta pass med delmoment de flesta dagarna.


Fina Siberian huskyn Idun som också går kurs med oss, här med kursledaren Pernilla.

Huskygänget fick ett pass på bollen nu under kvällen. Tidigare har alla tassarna på bollen betytt att mattes hand blir en godisautomat mer eller mindre, men nu är alla så trygga kring bollen att vi kunde höja kriterierna lite. Stå en stund – sen kommer belöning!


Tuffa lilla Rosssi kunde utan bekymmer sitta på bollen nu!

Silva tyckte också att det var enkelt att sitta. Hon stod även så fint med alla fyra tassarna på bollen och alldeles skakiga ben för att hålla balansen. De duktigaste hundarna stod nog ca 20-30 sekunder i sträck nu på bollen. Rotax är rolig. Att stå och balansera är förstås jobbigt men om man lutar sig mot matte och ligger med kroppen i mitt knä men har tassarna på bollen, då borde man väl också få belöning?

Mintu! Min fantastiska älskade kloka kille. Snart glider vi över vidderna igen och han springer längst fram och leder vårt spann. Tänk att om vi har tur så kan vi ha ett farbart snötäcke redan om fyra månader. Mer troligt är väl fem månader…men ändå…om 2-3 månader är det dags att plocka fram dragselarna igen och köra igång höstträningen.

Fast sommaren är faktiskt ändå helt OK, speciellt är den väldigt praktisk när man har en liten valp! Just nu har vi inte bråttom till vintern även om den kommer att var väldigt efterlängtad när den väl kommer.

 

 

1 tanke på “Valpkursträff nr 4, bildekalsinfo och bollcore

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s