Grattis Nalle och bildbomb på Noomi

Igår var det ingen vanlig dag – för det var Nalles födelsedag! Det firade vi genom att åka ut och spåra med hela gänget, dvs. egentligen var det ungefär som en helt vanlig dag. Innan vi åkte var ivern stor – också det precis som vanligt.

Noomi fick följa med ut när jag högg upp belöningsbitarna (men vistas på behörigt avstånd förstås) och dessutom fick hon prova sin röda sele igen. Den är fortfarande stor men det passar mycket bättre än förra veckan.

Spårmarkerna var väldigt torra idag och hundarna kändes lite vimsiga. Glada och pigga men lite förvirrade liksom. Här ovan är det Rotax rumpa som nosar sig fram genom världen.

Medan Rotax gick sitt spår kom först två, och sen tre, stridsvagnar som dundrade förbi bilen på bara nån meters avstånd eftersom grusvägen är rätt smal. Hundarna verkade i alla fall helt oberörda, även lille Noomi, fastän det skramlade rätt rejält. Dessutom var det aktivitet på skjutfältet en bit bort så vi fick en massa gratis ”Bodenmiljöträning” som vanligt.


Hink = belöning = man måste vänta tills matte kommer fram och serverar!

Sen fick Noomi komma ut en stund och här har hon på sig selen och sitt nya matchande koppel med lite resår. Egentligen är det korkat att ha resåren närmast hunden för OM hunden drar till jättehårt och ägaren tappar kopplet av någon orsak riskerar ju hunden at få en snärt. Draglinor har av den orsaken alltid expanderdelen närmast föraren. Å andra sidan är det inte så mycket tyngd bakom lilla Nomnom så jag får se till att hålla hårt i kopplet bara. =)

Vi gick en liten sväng i ”skogen”, det är egentligen mest en massa tallar på en sandig yta, och övade lite följsamhet och kontakt. Dessutom fick kameran gå varm, hon är väldigt rolig att fota lilla Noomi! Jag minns att jag hade väldigt svårt att få bra kort på Jacki, men det var ju på den tiden då man hade kompakta analoga kameror och knappt kunde styra nånting själv. Nu tycker jag istället att Cairnar gör sig riktigt bra på bild!

Min nya kamera borde anlända hit idag och med sina supersnabba autofokus så hoppas jag att den ska vara riktigt duktig på att fota hundar och sätta skärpan rätt.

Modellen sköter sig bra men skärpan hamnar gärna på bakdelen av hunden… =/

Sen spårade vi vidare med resten av gänget och denna fina knut lyckades Kaela ordna! Inte illa! Slingan som går mot bildens nederdel går runt mina ben ett varv. Den som fortsätter ut till vänster sitter fast i Kaelas spårsele…osv..


Kaela hittade en död liten fågel och svalde den snabbt som attan….mums!   =/

Födelsedagsbarnet Nalle var nog en av de som kämpade på bäst. Här har han precis insett att han var på väg i fel riktning och gör ett superskutt för att snabbt vända 180 grader och fortsätta i rätt riktning.

På sistone har många av huskisarna haft tråkiga pälsar. Man ser liksom att pälsen ”ger upp” och blir matt och trist just innan den tänker lossna på vissa hundar. Rotax och Nalle har precis påbörjat sin fällning och på Nalle sticker det ut tussar överallt.

Mintu var en helt värdelös spårhund denna dag, men kul hade han och snygg är han! Må så vara att han inte kan röra sig riktigt normalt i en dragsele, men när han springer fritt är han en av de tjusigaste hundar jag någonsin sett med sin schvungfulla mäktiga trav. Med tanke på att han jobbar som draghund hade det ju gärna fått vara tvärtom men…

Ganska ofta när mina hundar spårar intensivt så stannar de ibland och ruskar på sig. Det blir nog ett sätt att lugna ner sig lite och släppa på spänningar i kroppen så att säga. Här är det Mintu som skakar så att hela spårlinan hoppar:

När vi kom hem fick Noomi hänga med och spana in hundgårdarna innan de stora hundarna kom dit. Hon klättrade runt och spanade in allt möjligt och tyckte att det var spännande att äntligen få spana in polarnas (för i hennes värld är de redan bästisar) hem.


Jo, lite liten är hon faktiskt!

Dags att utrymma hundgårdarna! Efter en snabb middag fick Noomi och Rotax följa med ut till öppen träning på brukshundklubben och där var gott om kompisar. Noomi fick träffa Aussien Scream och Shar-Peien Lingon (som också är valp men äldre än Noomi) och en bunt med nya människor förstås. Hon var lite trött men tyckte ändå att det var väldigt roligt. Sen tränade vi lite kontakt men fokus blev ändå på socialträning och det kan vara nog så bra att ta chansen när den kommer så fint.

Rotax tränade lite på att hitta rätt position och stegförflyttningar. Hans fokus räckte ungefär ett steg med alla spännande störningar, och jag fick skärpa mig lite jämfört med när vi tränar ensamma – nyttigt! Bättre tajming, smartare belöning och pausa oftare helt enkelt. Att belöna med leksak blev ”för mycket” så vi nöjde oss mer korv, eftersom han redan var rejät uppvarvad. Kul hade han i alla fall även om vi höll oss enormt basic och detta blir det kul att fortsätta på!

 

 

 

 

 

2 tankar på “Grattis Nalle och bildbomb på Noomi

  1. Hej o tack för en trevlig blogg! Har alltid varit smygförälskad i polarhundar och njuter av dina fina bilder på ännu finare hundar! Dina hundar verkar ha ett sånt bra liv och jag är tacksam för att du delar med dig av er vardag. Nu till en liten undran; din bil syntes i ett inlägg för några dagar sen, och jag blev blixtförälskad i dekalen på sidan! Så jag undrar var du har köpt den och om du vet om det finns med andra raser? Vi har jämthundar, och ett liknande jämthundshuvud skulle sitta fint på vår ena bil! Skulle väl förvisso se rätt likt ut.
    (Jo, våra jämtar har fått utstå en del övningar från en draghundsintresserad matte. Och nu äntligen har vi en som drar! Som vill och verkligen tycker det är kul! Kickbiken och draglinorna jag köpte för några år sen i förebyggande syfte kommer äntligen till ordentlig användning och Sota, som hon heter, kommer garanterat vara i form till älgjakten!)

    Trevlig sommar! //Tilda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s